2024. május 7. - Gizella

Jól hajtottak a fővárosi lánglovagok

Bár a fővárosi tűzoltók idén majd' minden szempontból felülmúlják a tavalyi eredményeiket, az önkormányzati forrásmegvonások, illetve az üzemanyagok jövedéki adójának emelése miatt jövőre komoly gondokkal kell számolniuk.
2009. december 22. kedd 07:51 - Nagy András
Tavaly a Budapesti Tűzoltó Parancsnokság tűzoltóit mintegy 10.700-szor riasztották különböző vészhelyzetekhez, idén november végéig pedig összesen 10.330-ször kellett kivonulniuk a lánglovagoknak – mondja a HírExtrának Dobson Tibor, korábbi Katasztrófavédelmi, jelenlegi fővárosi tűzoltószövetségi szóvivő, aki ebben az összevetésben nagy eltérést nem vár a 2008-as esztendőhöz képest.

Javuló statisztikák…


A halálesetek számának csökkenésében azonban joggal bízhatunk. Míg 2008-ban összesen 59-en haltak meg különböző tűzoltó-riasztásos balesetekben (közülük tizenöten tűzeset, 44-en műszaki baleset következtében vesztették életüket), 2009-ben decemberi „csupán” 48-an (16-an tűzvész, 32-en műszaki baleset áldozatai lettek).

Dobson Tibor szerint, ha csak nem történik valami hatalmas tömegkatasztrófa - s őszintén reméljük, hogy ilyen nem fordul elő -, az idei halálozási statisztika kedvezőbben alakulhat, mint a tavalyi.

Hasonló a helyzet a sérülteket tekintve is. Míg 2008-ban a fővárosi lánglovagok 635 személyt tudtak kisebb-nagyobb sérülések árán megmenteni, idén november végéig mindössze 535 sebesültről tudunk.

Tűzoltónak lenni veszélyes, nem véletlen, hogy a lánglovagoknak külön statisztikájuk van arról is, hány dolgozójuk szenved munkahelyi balesetet, ne adj isten szolgálatteljesítés közbeni halált. Nos szerencsére se tavaly, se idén nem történt halálos kimenetelű tűzoltóbaleset, ellenben 2008-ban 22-en, idén eddig 15-en sérültek meg a különböző riasztások során, ami szintén bíztató adatnak mondható.

Mire számítanak a fővárosi tűzoltók az év hátralévő napjaiban? – kérdeztük Dobson Tibort. A szóvivő szerint csak a szokásos: csillagszóró-, adventi koszorú-, petárda-, karácsonyfa- és/vagy lakástüzekre érdemes készülni november eleje (halottak napja) óta egészen január közepéig.

…romló munkafeltételek

Hogyan alakultak idén a tűzoltóság munkafeltételei, különös tekintettel a tűzoltók anyagi, illetve szakmai ellátmányára? – tettük fel következő kérdésünket a szóvivőnek, hiszen egy-egy statisztika hátterében nagyon sok tényező mozdulhat meg.

Dobson Tibor tájékoztatása szerint a tűzoltók védőfelszereléssel való ellátottsága szerencsére évről évre javul (talán ennek is köszönhető az idei kevesebb tűzoltóbaleset), azonban ami a járműállományt, valamint a napi működési kiadásokat illeti, már korántsem ennyire rózsás a helyzet. Itt a jelenleginél jóval intenzívebb fejlesztésre lenne szükség – mondja.

Ennél is nagyobb gondot jelent a hazai tűzoltóságokra nézve, hogy jövőre, elsősorban az önkormányzatokat érintő elvonások miatt, továbbra is meglehetős forráshiányokkal kell szembenézniük, de nem javít a helyzetükön az üzemanyagok jövedéki adójának emelése sem, hiszen ha riasztás van, muszáj a kocsikat beindítani.

„Nem látjuk tisztán, mi lesz jövőre” – fogalmaz Dobson Tibor, aki abban reménykedik, ha vészhelyzet áll elő, az állam majd azért csak jobb belátásra tér, és hajlandó lesz pluszforrásokkal fenntartani ezt a létfontosságú közszolgáltatást.

Ha menni kell, akkor menni kell

De szaladjunk vissza még egy kicsit az időben, hiszen vészesen közelednek az ünnepek és a tűzoltószakma bizony azon hivatások közé tartozik, ahol egy percre sincs megállás. Hogy ünnepelnek azok a kollegák, akik szentestére, netán karácsonyra vagy szilveszter éjjelére vannak beosztva? – kérdeztük végül Dobson Tibort.

„Igyekszünk megteremteni a leginkább ünnepi hangulatot” – kezdi válaszát a szóvivő. „A srácok szinte mindenhol állítanak karácsonyfát, ünnepi menü, vagyis halászlé vagy ilyesmi is akad, szóval igyekszünk megadni a módját az ünnepeknek” – mondja, hozzátéve persze, hogy a ha menni kell, akkor bizony menni kell, függetlenül attól hogy karácsony, vagy épp szilveszter éjszakájáról van-e szó.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását