2024. május 5. - Györgyi

A Pest megyei védelmi bizottság a polgármesterekhez fordult

Az árvízi védekezésre való felkészülésre kérte Pest megye veszélyeztetett településeinek polgármestereit az elmúlt hetekben lehullott, nagyobb mennyiségű csapadék és a napokban megkezdődött felmelegedés miatt a megyei védelmi bizottság - adta hírül a megyei önkormányzat tájékoztatása alapján pénteken az MTI Önkormányzati Sajtószolgálata (ÖS).
2010. február 19. péntek 16:53 - HírExtra
A felhívásban egyebek mellett a vízkár elhárítására, a kitelepítésre és a befogadásra vonatkozó tervek pontosítását, az emberi és gépi erőforrások készenlétbe helyezését kérte az érintett polgármesterektől Szűcs Lajos, a Pest Megyei Védelmi Bizottság vezetője.
Az Országos Vízjelző Szolgálat tájékoztatására hivatkozva kiemelte: a Duna vízgyűjtő területén lehullott, sokéves átlagot meghaladó hómennyiség, illetve annak vízkészlete miatt tavasszal nagyobb árhullámra lehet számítani.

A számos Pest megyei települést veszélyeztető árvíz mellett a sík területeken a belvíz is komoly gondokat okozhat, ezért a megyei védelmi bizottság azt szorgalmazta, hogy a polgármesterek mielőbb vegyék fel a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal és szervekkel, a műszaki és vízügyi szakemberek segítségével pontosítsák településük vízkár-elhárítási tervét, mérjék fel az önkormányzati kezelésű védműveket, végeztessék el a vízelvezető csatornák, árkok, átereszek tisztítását.

A felhívásban kitértek a kitelepítési és befogadási tervek "felfrissítésének" szükségességére, a polgári védelem bevonásának fontosságára, és arra is, hogy sürgős a megfelelő gépek és eszközök számbavétele. A polgármesterek tervezzék meg a rászoruló lakosság esetleges ideiglenes ellátását, járványveszély esetére a megelőző orvosi ellenőrzést, illetve az elöntött területek fertőtlenítését - kérték.

A védelmi bizottság elnöke figyelmeztetett a védekezési költségek és a váratlan kiadások finanszírozásához szükséges céltartalékok képzésére és a beavatkozások elszámolásához nélkülözhetetlen dokumentumok előkészítésére is. Végezetül úgy fogalmazott: "a megfelelő szervezés, az emberi és anyagi erőforrások hatékony kihasználása a legbiztosabb védekezés".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását