2024. május 13. - Szervác, Imola

A szerb kormányfővel tárgyalt Katona Béla

A szerbiai magyar kisebbség helyzetéről is tárgyalt Mirko Cvetkovic szerb kormányfővel Belgrádban Katona Béla, az Országgyűlés elnöke - tájékoztatta a parlament sajtófőnöke az MTI-t.
2010. február 18. csütörtök 13:15 - HírExtra
Altorjai Anita a szerb fővárosból telefonon elmondta, a felek szót ejtettek többek között a szerbiai magyar kisebbség helyzetéről, Szerbia európai uniós integrációjáról, valamint Koszovóról.A szerb miniszterelnök kijelentette, hogy Szerbia az év végéig szeretné elérni az EU-tagjelölti státust. Katona elmondta, Budapest minden támogatást megad, hogy az év végére Szerbia hivatalos EU-tagjelölt legyen.

Katona hozzátette, Magyarországnak a spanyol-belga-magyar uniós elnökségi trió tagjaként - különösen majd 2011 első félévében, az Európai Tanács soros elnökeként - még több lehetősége lesz, hogy támogassa Belgrádot e cél elérésében. Az Országgyűlés elnöke elmondta a szerb miniszterelnöknek: időről időre megjelennek olyan hírek Magyarországon, hogy etnikai indíttatású incidens érte a magyar kisebbség tagjait Szerbiában. Kérte tárgyalópartnerét, a szerb hatóságok a közvélemény megnyugtatása érdekében minél gyorsabban vizsgálják ki ezeket az eseteket, hogy meg lehessen állapítani, valóban etnikai indíttatású volt-e az adott incidens.

Mirko Cvetkovic hangsúlyozta: a szerb kormány elítéli az etnikai alapú összetűzéseket. Hozzátette, szigorúan meg kell büntetni az elkövetőket, ha bebizonyosodik, hogy valóban etnikai színezetű volt egy incidens.

A szerb kormányfő megismételte, hogy Szerbia békés úton, kizárólag diplomáciai eszközökkel kívánja megoldani a koszovói kérdést. Utalt rá, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) várhatóan valamikor az év közepén véleményt formál arról, jogszerű volt-e, hogy Koszovó két éve egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét. Remélhetőleg ezután mindenkit kielégítő megoldás születik Koszovó ügyében - mondta Cvetkovic.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását