2024. április 26. - Ervin

Az MSZP furcsa ötletei

Érdekes ötletekkel szeretne kampányolni az MSZP. A nyolc pont, mely nyilvánosságra került problémák sorát veti fel. Mert hogyan lehet olyannal kampányolni, amit már bevezettek?
2010. február 17. szerda 17:02 - Pénzes Dávid
Ahogy a Fidesz elképzeléseiből is egyre konkrétabb epizódok kerülnek nyilvánosságra, úgy csöpögteti a választások közeledtével az MSZP is saját programjának elemeit. Az MTI információi alapján nyolc olyan pontra derült fény, mely a szocialista kampány részét képezheti a jövőben.

Az MSZP tervei között szerepel, hogy bevezetnék a szakiskolai ösztöndíjat. Ennek lényege, hogy a szakmát tanuló fiatalok tanulmányi átlagtól függően pénzt kapnának az államtól. A cél nemes és teljességgel támogatható, hiszen számtalan hiány szakma van ma Magyarországon, amit ezzel a módszerrel lehetne vonzóvá tenni. Ugyan az állami költségvetést megterhelné, ám a jó szakmunkások könnyebben tudnak elhelyezkedni, és adójukkal később az államot erősítik.

Egy aprócska bökkenő van csak ezzel: már bevezették. Simon Gábor a párt országos választmányának elnöke, egyben a szociális és munkaügy minisztérium államtitkára január végén jelentette be, hogy februártól elindul a program. (Kérdésünkre a minisztérium megerősítette a hírt: lásd keretes.) Magyarán jól lekéstek az ügyről, ezzel már nem igazán lehet kampányolni.

Még egy hoppá


A szociális minisztérium válasza
A szakiskolai ösztöndíjprogram rendszere beindult, a vonatkozó jogszabályok előírásainak teljesítésével. A jövő héten tehát megkezdődhet az ösztöndíjak tényleges kifizetése, amennyiben az ösztöndíjas tanulók, illetve szüleik a tanuló nevére szóló bankszámlát nyitottak, vagy ha már van, akkor a bankszámlaszámot az iskolával közölték.
Az MSZP tervei között szerepel továbbá a magyarországi földvásárlási moratórium 2011-ig való meghosszabbítása. Ez megint csak támogatandó dolog, ha meg akarjuk védeni a spekulációtól illetve a teljes kiárusítástól a földjeinket. Olyannyira támogatandó, hogy minden valamire való párt támogatja is.

Arról már nem is beszélve, hogy az MSZP itt is elfeledkezik egy apróságról, miszerint az Országgyűlés hétfőn gyakorlatilag teljes egyetértésben elfogadta azt a határozatot, mely felkéri a kormányt, hogy kezdjen a két éves meghosszabbításról tárgyalásokat az Unióval. Magyarán nincs tovább lépni, ez sem lehet kampánytéma.

Ingyenautó

Érdekes kampányígéret az 1200 fő alatti települések autóval való ellátása. A párt azt ugyanis szeretné, ha a kistelepüléseken élők munkába járását járművek könnyítenék. Kérdés erre miből kívánnak forrást biztosítani? A HírExtra utánanézett: a KSH adatai szerint ma 1940 település van 1200 fő alatt. Ha ezek mindegyikének autót biztosítana az állam, akkor egy „mezei” személygépkocsival számolva (1,8 millió forint) 3,492 milliárd forintra lenne szükség. És akkor még nem vettük hozzá az üzemben tartást (vizsgáztatások, adók, biztosítások stb.) illetve a benzinköltséget. Igaz, ezt nem is ígérték. Viszont ezek nélkül nehezen elképzelhető, hogy egy is falu fenn tudná tartani az ölükbe hulló járgányt. Ettől függetlenül, az ötlet izgalmas, hiszen talán tényleg segíthet az ilyen településeken, nem beszélve az autógyárról, akitől megrendelnek ennyi gépkocsit.

Ingyen ez+az


A nyolc osztályosok ingyen étkeztetése megint csak jó ötlet, ahogy az olcsó internet szolgáltatás vagy a nemzeti nyelvtanulási program is. Ez utóbbit 35 felettiek részére biztosítaná az állam, ingyen. Érdekes, hogy az MSZP veti (általában joggal) a Fidesz szemére , hogy ígérgetései (adócsökkentés, egészségügyi dolgozók fizetésének megduplázása stb.) mögött nincsen költségvetési tartalék, azaz nem lesz rá pénz, Ezek az MSZP-s ígéretek azonban éppen ugyanilyenek, hangzatosak, de pénzbe kerülnek.

Bankadó

Szerencsére két terv az MSZP-nek pénzt is hozna a konyhára: a milliomosok kemény megadóztatása és a Tobin-adó bevezetése. A terv szerint a havi másfél millió forintnál többet keresők 50 százalékos személyi jövedelemadó kulcsba kerülnének. Igazi baloldali ötlet, ami ráadásul jelentős népszerűség-növekedést hozhat.

A Tobin-adó már nehezebb ügy. Az ötlet régi, régóta próbálják is bevezetni több országban is, de valahogy sosem sikerül. Lényege: a pénzügyi tranzakciók megadóztatása. Ám a gazdasági válság sem volt elegendő, hogy a G20-ak rábólintsanak az ötletre. Na, igen, a banklobbi minden országban nagyon erős. Meglepő lenne, ha az MSZP éppen Magyarországon tudná bevezettetni.

Az MSZP tervei tehát elég felemásak. Az ötletek jók, de némelyikük már sínen van, másik felükhöz meg jó sok pénz kellene. A két adónem elfogadásához pedig csak szurkolni tudunk.

Mindenesetre azért nem ártana, ha az MSZP kampánystábja tájékozódna arról, amit saját kormányuk már bevezetett.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását