2024. május 17. - Paszkál

Nyilvántartásba vették az első jelöltet

Nyilvántartásba vették az első jelöltet az áprilisi országgyűlési választásra; az Országos Választási Iroda (OVI) honlapja szerint Komássy Ákosnak, a szocialista párt jelöltjének nyilvántartásba vételéről a főváros VIII. kerületében, a budapesti 11-es egyéni választókerületi bizottság döntött még hétfőn.
2010. február 16. kedd 14:38 - HírExtra
Országos szinten kedd délután két óráig Komássy Ákoson kívül - a honlap adatai szerint - 32 jelölt kérte a nyilvántartásba vételét, ám róluk a bizottságok még nem döntöttek.
Ez azt jelenti, hogy eddig 33 személynek sikerült összegyűjtenie és leadnia a jelöltséghez szükséges legalább 750 ajánlószelvényt.

A legtöbben, összesen 14-en a fővárosban kérték a nyilvántartásba vételüket. Békés, Heves és Pest megyében hárman-hárman, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ketten-ketten, míg Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyében egy-egy jelölt-jelölt kérte a nyilvántartásba vételét.

Az egyéni választókerületekben csak azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek 750 érvényes ajánlószelvényt. Az ajánlószelvények gyűjtését be kell jelenteni az adatvédelmi biztosnál.

Fontos szabály, hogy ajánlást a pártok, illetve jelöltek, valamint az ő meghatalmazásukkal rendelkezők gyűjthetnek. Ajánlószelvényt csak zaklatás nélkül lehet gyűjteni, tilos ajánlást gyűjteni a munkahelyeken, az egészségügyi, a közigazgatási vagy önkormányzati intézményekben, valamint a közösségi közlekedési eszközökön.
Az országgyűlési képviselő-választáson jelöltet ajánlani úgy lehet, hogy a kitöltött ajánlószelvényt átadják a jelöltnek, vagy a jelölőszervezet képviselőjének. A többszöri ajánlás mindegyike érvénytelen lesz, mert a központi ajánlásellenőrző rendszer ezeket kiszűri.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölőszervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánló választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint aláírása. Az ajánlásokról tilos másolatot készíteni, és tilos az adatokat esetlegesen adatbázis építésére felhasználni.

Az országgyűlési egyéni választókerületben indulni szándékozó jelöltek március 19-ig gyűjthetik az ajánlószelvényeket, és addig kell leadniuk azokat az egyéni választókerületi választási bizottságnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását