2024. április 25. - Márk

Világjáró drámai szoprán a Művészetek Palotájában

A világjáró magyar drámai szoprán, Lukács Gyöngyi és partnere, a szintén nemzetközi hírű Alexandru Agache lép fel a MÁV Szimfonikus Zenekar Mester-bérletének következő estjén, szerdán a Művészetek Palotájában.
2010. február 15. hétfő 14:25 - HírExtra
Mint azt Strausz Erzsébet, a zenekar sajtóreferense az MTI-nek elmondta, lassan hagyományossá válik, hogy a MÁV Szimfonikusok egyik mester-koncertjére napjaink egy kimagasló énekművészét hívja meg. Szerdán a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Lukács Gyöngyi lép az együttessel pódiumra, a zenekart a gyakorlott operakarmester, Kesselyák Gergely vezényli.

Az énekesnő Alexandru Agachéval Verdi- és Puccini-operák népszerű áriáit, duettjeit adja elő. Elhangzik például Aida és Amonasro kettőse az Aidából, Boccanegra és Amelia a Simon Boccanegrából, és Gérard monológja Giordano André Chénier című művéből. Az énekes blokkok között Prokofjev Klasszikus szimfóniájának egy-egy tétele szólal meg. Az est Anyegin és Tatjána duettjével zárul Csajkovszkij zenedrámájából.
A Kossuth-díjas szoprán, Lukács Gyöngyi bejárta a világ legnagyobb operaházait.

Győrben született, ott kezdte zenei tanulmányait, majd a Győri Konzervatórium után a Moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban folytatta, ahol az ének mellett zongora és zeneszerzés szakon is végzett. Húsz éves korában mutatkozott be Budapesten, a Trubadúr Leonóra szerepében. Partnerei közül néhány név: Plácido Domingo, Samuel Ramey, Thomas Hampson, Leo Nucci, José Cura. A Milanói Scalában A végzet hatalma Leonóra-szerepével mutatkozott be, Ricardo Muti vezényelt, aki azután sok újabb előadásra hívta meg. "Kirándulást" jelentett Kálmán Imre Marica grófnő című operettjének címszerepe a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Alexandru Agache Kolozsvárott született, anyai ágon magyar származású. Zenei tanulmányait aránylag későn kezdte: 17 éves korában fedezték fel tehetségét, de már harmadéves főiskolai hallgatóként bemutatkozott a Kolozsvári Román Operában.
1988-ban Londonban lépett fel, az Álarcosbál Renatójaként. Itt ismerkedett meg Solti Györggyel, aki Verdi Simon Boccanegra című operájának címszerepére kérte fel.
Solti György utolsó lemezén ő énekli Bartók Cantata profanájának bariton szólóját. A Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon énekelte először a Kékszakállú herceg szólamát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását