2024. április 29. - Péter

Gőzmozdonyok kiállítása

Néhány napra megnyitották a nagyközönség előtt a szegedi MÁV-székházat, ahol vasárnapig egy vasúttörténeti kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.
2008. április 3. csütörtök 20:02 - Hírextra

A tárlat elsősorban az utolsó szegedi gőzmozdonynak állít emléket. A Vasúttörténeti Alapítvány gyűjteményének egytizedét mutatja most be, elsősorban az utolsó gőzmozdonyok aktív életéből származó relikviákkal.

A Szegeden egykor nagyon kedvelt és szeretett 424-es gőzös, 1983. március 28-án búcsúzott a várostól. A mozdonyra már akkor nagyon büszkék voltak a rajta dolgozók, ezért begyűjtötték az eredeti relikviáit. A különböző méretű modellekből többet is láthat a közönség. A legnagyobb 1:5-ös méretarányú, amelyet több kisebb mozdony követ, egészen a kézzel készített és terepasztalon futó gőzösökig. A legkisebbeket a Magyar Vasútmodellező Baráti Kör tagjai készítették, és a szintén maguk gyártotta terepasztalokon futnak.

A tárlaton emellett eredeti tárgyakat is bemutatnak. Így a szakszolgálatok különböző eszközeit is megtekinthetik a kíváncsiskodók, köztük egyenruhákat, egyensapkákat, parolikat, érdemeket, könyveket, dokumentációkat, fényképeket és térképeket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását