2024. április 27. - Zita

Tömeges felelősségre vonás Pekingben

Összesen 71 embert - köztük két magas beosztású vezetőt - büntettek meg, amiért a kínai központi televízió (CCTV) új, átadás előtt álló egyik épülete tavaly februárban leégett - jelentette a kínai média csütörtökön az államtanács tájékoztatása alapján.
2010. február 11. csütörtök 13:47 - HírExtra
Csao Hua-jongot, a CCTV volt első emberét és helyettesét, Li Hsziao-minget közvetlenül a tűzeset után elmozdították állásukból. Ők ketten ama 27 ember közé tartoznak, akik adminisztratív vagy fegyelmi büntetést kaptak, míg 44 ember büntetőjogi felelősségét az igazságügyi hatóságok vizsgálják. Köztük van a CCTV új központjának építésvezetője, Hszü Vej igazgató is.

A harmincemeletes épület közvetlenül északra található az immár Peking egyik szimbólumává vált, különleges alakzatú építészeti remekműtől, a CCTV toronyépületétől, amelyet Rem Koolhaas holland építész tervezett. A leégett épületben kapott helyet egy luxusszálloda, a Mandarin Oriental Hotel.

A közvetlen anyagi kár - a most kiadott jelentés szerint - elérte a 163,83 millió jüant (24 millió dollár). A tűz oltása során egy tűzoltó meghalt, hat tűzoltó és két építőmunkás megsérült. A nyomozás megállapította, hogy a tavaszünnepet követő lampionünnep idején - a tiltás ellenére - használt tűzijáték okozta a tüzet. A tűzijátékot a CCTV alkalmazottai hozták működésbe.

A központi televízió vezetése szerdán kiadott közleményében ismételten bocsánatot kért a történtek miatt. "A baleset óriási anyagi veszteséget okozott az államnak, nagy kárt a társadalomnak, és számunkra súlyos tanulsággal járt" - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását