2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A Ház már nem dönthet a holokauszttagadás büntethetőségéről

Az Országgyűlés ebben a ciklusban várhatóan nem fogadja el a szocialista Mesterházy Attila holokauszttagadást büntethetővé tévő törvényjavaslatát.
2010. február 10. szerda 13:47 - HírExtra
A Fidesz alkotmányellenesnek tartja a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményező javaslatot, annak visszavonását javasolja, a kérdés megoldását pedig a következő Országgyűlésre bízná az alkotmány esetleges felülvizsgálatával.

A fideszes Répássy Róbert az ülésen jelezte, hogy mivel alkotmányellenesnek tartják a javaslatot, annak házszabálytól eltérő tárgyalásával - amelyhez négyötödös támogatás kell - sem értenek egyet.

Házszabálytól eltéréssel akár egy nap alatt is dönthetnének a képviselők törvényjavaslatról.

Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a napirendi pont tárgyalása után újságíróknak azt mondta: bízik abban, hogy a Fidesz megváltoztatja álláspontját, és lehetővé teszi, hogy még ez a parlament elfogadhassa a törvénymódosítást. Megjegyezte, a bizottsági vita alapján úgy tűnt, hogy a Fidesz is egyetért a holokauszttagadás büntethetővé tételével.

A szocialista frakcióvezető szerint "csak politikai akarat kérdése", hogy a törvényjavaslatot elfogadják a mostani két februári parlamenti ülésen.

Mesterházy Attila jogilag nehezen megfoghatónak nevezte a Fidesz azon felvetését, hogy az előterjesztést ki kellene terjeszteni a többi totalitáriánus diktatúra bűneinek tagadására is. Mint mondta, a többi diktatúra bűneit nem szokták tagadni, csak a holokausztot, és erre még egy társadalomra, a demokráciára veszélyes ideológia is épül.

Hozzáfűzte: javaslatát a pártok nyilatkozatai alapján "a legkisebb közös többszörösként nyújtotta be", az alkotmányosság megítélését pedig szerinte nem lehet megelőlegezni.
Répássy Róbert közölte: pártja felfogása szerint a nemzetiszocialista és a kommunista rendszerek bűneinek a tagadása egyenértékű, és ezeket egyformán kellene kezelni. Erre a legutóbbi európai parlamenti döntések és a magyar Alkotmánybíróság álláspontja is alapot ad - mondta.

A Fidesz frakcióigazgatója a bizottság ülésén arra a hívta fel a figyelmet, hogy tavaly a szabad demokratáknak is volt egy hasonló kezdeményezésük, és a két javaslat büntetőjogilag szinte megegyezik.

Emlékeztetett arra, hogy akkor a szocialisták azért nem támogatták az általános vitára való alkalmasságot, mert a kérdést csak alkotmánymódosítással tartották megoldhatónak.

A büntető törvénykönyv módosítását az alkotmányügyi bizottság 16 igen szavazattal, nyolc tartózkodás mellett vette tárgysorozatba és döntött az általános vitára való alkalmasságáról.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását