2024. április 25. - Márk

Dagad a német adócsalási ügy

Egyre nagyobb méreteket ölt a Németországban egy héttel ezelőtt kirobbant adócsalási botrány. Vasárnapi német lapok megerősítették azokat az értesüléseket, amelyek szerint Baden-Württembergeben és Bajorországban is állítólagos adócsalókat leleplező DVD-lemezeket kínálnak eladásra a tartományi hatóságoknak.
2010. február 7. vasárnap 12:13 - HírExtra
Előzőleg a berlini kormány úgy döntött: a kért 2,5 millió euróért megvásárolja azt a lopott svájci banki adatokat tartalmazó DVD-t, amelyet egy informátor 1500 állítólagos adócsaló leleplezése érdekében ajánlott fel az államnak. A hatóságok mintegy 100 érintett, előzetesen rendelkezésre bocsátott adatait meg is vizsgálták, és az adócsalás ténye bebizonyosodott. Ennek kapcsán olyan becslések hangzottak el, amelyek szerint az utólag befizetett adókból és adóbírságokból akár 400 millió euró is befolyhat az államkasszába.

A Focus című hetilap arról számolt be: az ügyben érintett észak-rajna-vesztfáliai adóhatóságok négy képviselője Franciaországba utazott, hogy az informátorral lebonyolítsa az adásvételt. Ezzel egy időben láttak napvilágot az újabb DVD-lemezekről, illetve az állítólagos adócsalókat leleplezni kívánó újabb informátorokról szóló hírek. Baden-Württembergben egy 2000 személy adatait tartalmazó lemezt kínálnak eladásra, és hasonló nagyságrendről lehet szó Bajorországban is. A hatóságok nem közölték, hogy a DVD-ért cserébe mennyi pénzt kérnek az informátorok.

A német politikát amúgy is alaposan felkavaró ügy újabb szálai koalíciós feszültséget is eredményezhetnek a kormányt alkotó konzervatívok és a liberálisok között. Miközben az első DVD megvásárlásáról a konzervatív Angela Merkel kancellár és Wolfgang Schauble pénzügyminiszter döntött, egy vasárnapi interjúban a liberális igazságügyi miniszter erős fenntartásokat fogalmazott meg. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak nyilatkozva hangoztatta: az állam kötelessége a bűnözők üldözése, ez azonban nemcsak az adócsalókra, de az adatlopókra is vonatkozik. Az állam tevékenységével nem ösztönözheti a lopott adatokkal való kereskedelmet - érvelt a miniszter, aki szerint a jövőben mindenképp meg kell akadályozni azt, hogy a kormány az adócsalás elleni harcban kétes személyektől kerüljön függő helyzetbe.

Baden-Württemberg tartományban a helyi koalíciós kormány szabad demokrata pénzügyminisztere azzal fenyegetőzött: pártja akár vétóval is megakadályozza, hogy megvásárolják a Stuttgartnak felajánlott DVD-t.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását