2024. május 14. - Bonifác

Nagy eséssel zárta a hetet a BUX

Jelentős eséssel zárta a múlt hetet a Budapesti Értéktőzsde, a BUX 1.606 ponttal, 7,36 százalékkal gyengült, 20.224,74 ponton zárt pénteken.
2010. február 7. vasárnap 12:05 - HírExtra
Az index a 2009. december végi 21.227,01 pontos értékénél jelenleg 1.003 ponttal, 4,8 százalékkal alacsonyabban áll. Az előző heti enyhe emelkedés után pesszimista hangulatban kezdődött meg a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén hétfőn, azonban a délután folyamán vártnál jobb amerikai makroadatok hatására emelkedni tudott a BUX - a héten először és utoljára.

A szakértők szerint a hét második és harmadik kereskedési napján érezhető volt a befektetők bizonytalansága, nyitáskor mindkét napon még a vevők voltak túlsúlyban, zárásra azonban negatív tartományba csúszott az index. A hét első három kereskedési napján egyaránt rendkívül alacsony volt a forgalom, csütörtökön és pénteken viszont a szokásosnál jóval több kontraktust kötöttek a brókerek.

Kedden már megindult a korrekció a fejlett piacokon, amelyet a magyar börze ekkor még nem követett le. Szerdán már napi minimumán zárt a BUX, azonban még ekkor is csak a nap végi gyenge amerikai makroadatok húzták le az indexet, mivel szinte egész nap pozitív tartományban mozgott. Csütörtökön azonban esés kezdődött a magyar tőzsdén, a Mol és az OTP papírjainak árfolyamai is több mint 6 százalékkal gyengültek. A szakértők egyetértettek abban, hogy hangulatváltás következett be a börzéken, és megérkezhet a régen várt korrekció.

A pesszimista hangulatot a pénteki kereskedés igazolta, a hét utolsó munkanapján kiemelkedően magas forgalomban ismét jelentősen veszítettek értékükből a vezető részvények. A hét utolsó két munkanapján több gyenge nemzetközi makroadat is napvilágot látott, a devizapiacok azonban stabilan tartották magukat.

A budapesti részvénypiac forgalma 115 milliárd forint volt az elmúlt héten, az előző heti 84,7 milliárd forint után. Az összforgalom több mint 70 százalékát az OTP részvények adásvétele tette ki, a Mol 15,2 százalékkal, a Magyar Telekom 4,1 százalékkal, a Richter pedig 6,2 százalékkal részesedett a teljes forgalomból. A vezető részvények egyaránt jelentős csökkenéssel zárták a hetet.

A Mol árfolyama 7,37 százalékkal 16.900 forintra gyengült. Az OTP árfolyama 11,59 százalékkal 5.170 forintra zuhant. A Magyar Telekom 3,11 százalékos nyereséggel, 686 forinton zárta a hetet. A Richter árfolyama 5,33 százalékkal 39.250 forintra csökkent, míg a másik gyógyszeripari részvény, az Egis 0,82 százalékkal gyengült, 18.050 forinton zárt pénteken. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 64,92 ponttal, 3,26 százalékkal 1.928,23 pontra csökkent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását