2024. május 16. - Mózes, Botond

Hatalmas árvesés vagy hatalmas átverés?

Kalapács alá kerül a néhai Michael Crichton bestselleríró műkincsgyűjteményének néhány értékes darabja a Christie's New York-i aukcióján májusban - jelentette be az árverési ház.
2010. február 6. szombat 12:55 - HírExtra
Az őslénypark írójának gyűjteményéből Pablo Picasso, Jasper Johns, Robert Rauschenberg és Roy Lichtenstein kulcsműveit árverezik el. A festők egy-egy munkáját a Christie's február 6. és 12. között Londonban is bemutatja.
Bár az aukciósház nem nyilatkozott a gyűjtemény becsült értékéről, csupán a négy kiállításra kerülő festményt legalább 20 millió fontra taksálják a szakértők.
A festmények közül az egyik legértékesebb darab Johns hatvanas évekből származó Flag (Zászló) című alkotása, amely korábban sohasem került a műkincspiacra. Crichton több mint harminc éve, közvetlenül a művésztől vásárolta a képet, amelyet utoljára 18 évvel ezelőtt láthatott a nagyközönség a londoni Royal Academy of Arts reprezentatív pop art kiállításán.

A Christie's "az amerikai zászló fájdalmasan szép ábrázolásaként" jellemezte a festményt, hozzátéve, hogy Johns zászlós képei a Jackson Pollock és Mark Rothko fémjelezte absztrakt korszak dominanciájának véget vető pop art első ikonjainak tekinthetők.

Johns munkáinak aukciós rekordja 2007. májusában született, amikor Figure 4 című képe 17,4 millió dollárért kelt el. Egy gyűjtő azonban magánvásárlás keretében False Start című festményéért 80 millió dollárt fizetett ki. Ekkora összeget - a nyilvántartott adatok szerint - egyetlen más élő festő képéért sem adott még senki.

"Crichton szerette a művészetet, és gondosan ápolta kapcsolatait a művészekkel" - mondta az író családjának szóvivője. Mint hozzátette: nehéz döntés volt az örökösök részéről, hogy megválnak ezektől az alkotásoktól, amelyek annyira összeforrtak az író világával.

Crichton 2008 novemberében, 66 esztendős korában hunyt el rákbetegség következtében. Eredetileg orvos volt, ám később az írás - és mivel sok regényét megfilmesítették (Jurassic Park, A gömb, Idővonal, Az Androméda-törzs) -, a filmezés felé fordult. Könyveiből 150 millió példányt adtak el világszerte.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását