2024. május 3. - Tímea, Irma

A tálibok nem ülnek le Karzai-jal

A tálibok elutasítanak a békéről szóló minden megállapodást a kabuli kormánnyal és nyugati szövetségeseivel, s harcosai továbbra is életüket áldozzák a győzelemért, amely "már csak karnyújtásnyira van" - szögezi le az afganisztáni felkelők most nyilvánosságra hozott nyilatkozata.
2010. február 5. péntek 14:48 - HírExtra
A januárban Londonban megrendezett Afganisztán-konferencián Hamid Karzai afgán elnök felhívta a tálibokat, hogy legyenek részesei egy béketanácskozásnak, amelyen közösen terveznék el, hogy pénzzel és munkalehetőségekkel hogyan csábítsák le a harcosokat a hegyekből.

A tálibok anélkül, hogy utaltak volna Karzai kezdeményezésére, csütörtökön weboldalukon először reagáltak a londoni konferencián elhangzottakra. A nyilatkozatban leszögezték, hogy senkivel sem hajlandók egyezkedni.

"Az elmúlt nyolc évben az Iszlám Emírség nem mutatott semmiféle hajlandóságot arra, hogy bármely féllel is egyezségre jusson a dzsihádról, az országról és a népről, a nemzeti és iszlám érdekekről" - hangsúlyozza a tálib nyilatkozat: Az állásfoglalás leszögezi, hogy a felkelők nem hajlandók "törvénytelen és értéktelen megállapodást kötni a győzelemről, amely csak egy karnyújtásnyira van."

Nyugati szakértők nyolcévi háborúskodás után egyre kevésbé bíznak abban, hogy a konfliktus katonai eszközökkel megoldható lenne. Mind többen hajlanak rá, hogy a rendezésbe rehabilitált tálibokat is bevonjanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását