2024. május 2. - Zsigmond

Újjászületik a Fővárosi Állat- és Növénykert

Az apró csapatokba gyűlt kormoránok és kacsák ugyan még tanácstalanul szemlélik a hóborította lakóhelyükön megkezdődött munkálatokat, a jövő évet már egy teljesen megújult környezetben élvezhetik a Fővárosi Állat- és Növénykert Nagy-tavának és Sziklakertjének rekonstrukciójáról szerdán aláírt kivitelezési szerződés szerint.
2010. február 3. szerda 17:35 - HírExtra
Az élőhely és gyűjteményrekonstrukció a Fővárosi Állat- és Növénykertben elnevezésű beruházás az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg idén - mondta el a felújításról tartott sajtótájékoztatón Persányi Miklós, az intézmény főigazgatója.

Az összesen 314 millió forintos költségvetésből 283 millió forint származik uniós forrásból, a fennmaradó önrészt pedig az állatkert állja - hangoztatta az igazgató, aki később a kivitelező cégek képviselőivel együtt aláírta a szerződést a munkálatok megkezdéséről.

Nem kell félteni a vízpart lakóit, ugyanis míg a pelikánok ideiglenesen a Szavannakifutó egyik részén vendégeskednek, addig az amúgy is potyalakónak számító kacsák a kisebb medencékben, a kormoránok pedig az állatkert többi részén, illetve a Duna környékén húzzák meg magukat a felújítás idejére - mondta el Zsigmond Vince, az állatkert fejlesztési csoportjának vezetője.

Az 1866-ban Reitter Ferenc csatornázási mérnök és Petz Ádám főkertész tervei alapján épült Nagy-tavat már az 1907 és 1912 közötti felújítások során is átépítették. Mivel az elmúlt évtizedek során mind a tómedret, mind a part-, illetve támfalat is alaposan megviselték a környezeti változások, ismét eljött az ideje egy alapos felújításnak. A mostani rekonstrukció során megnövelik a tó víztömegét, átalakítják a vízáramlási rendszert és a szűrőrendszert, valamint újra működőképessé teszik a sziklavízesést is. A tervek szerint a javuló vízminőség nem csupán az üzemeltetést könnyíti majd meg, de sokkal kedvezőbb életfeltételeket biztosít a tó élővilága számára is.

Az elmúlt évtizedek az egykor minden évszakban színpompás zöldfelületként csodált Sziklakertet is megviselték, a terület számtalan értékes növényfaja elpusztult. A mostani kertépítészeti átalakítások során leginkább a szurdokerődre emlékeztető belső rész megőrzésére és a Budai-hegységre jellemző, mészköves környezet kialakítására összpontosítanak majd a kivitelezők.

A mostani felújítási munkálatok során az állatkert mintegy 8600 négyzetméterét rehabilitálják. Mindez azonban csak a kezdet, hiszen a városligeti intézmény igyekszik megragadni minden olyan lehetőséget, amellyel szebbé és korszerűbbé varázsolhatja az állatkertet - hangoztatta Persányi Miklós, hozzátéve, hogy a jövőbeli tervek között szerepel még többek a nagyszikla belső terének kialakítását célzó "Varázshegy" projekt és a főbejárat újjáépítése is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását