2024. április 30. - Katalin, Kitti

Brutálhideg éjjel

A vasárnapra virradó volt a tél eddigi leghidegebb éjszakája, a jövő hét elején kisebb enyhülés várható, de csütörtöktől ismét erős fagyok lesznek - mondta el az MTI érdeklődésére vasárnap délután az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese.
2009. január 4. vasárnap 20:13 - Hírextra
Az elmúlt éjszaka több helyen derült volt az ég, gyenge volt a légmozgás és ott, ahol hótakaró alakult ki az elmúlt napokban, ott igen hideg volt hajnalban, sokfelé mínusz 10-15 fok volt a hőmérséklet - tette hozzá Gyuró György. A legalacsonyabb hőmérsékletet a Szabolcs megyei Nyírlugoson mérték, mínusz 17,5 fokot.

A meteorológiai szolgálat ügyeletese szerint az elmúlt évek enyhe teleihez viszonyítva meglepő számunkra az erős lehűlés, de a sok évtizedes felmérések szerint ennél jóval hidegebb téli napok is voltak már. Példaként említette, hogy 1938. január 4-én Tatabányán mínusz 25,8 fokot mértek, tíz évvel korábban pedig, 1928. január 4-én napközben sem lehetett Kecskeméten mínusz 13,8 Celsiusnál magasabb hőmérsékletet mérni.

Az eddigi abszolút minimum hőmérsékletet 1940. február 16-án Görömbölyön mérték, mínusz 35 fokot. Ezekhez az adatokhoz képest a vasárnapi átlaghőmérséklet mínusz 3,4 fok volt. Gyuró György szerint a jövő hét időjárásában sem lehet hidegrekordokról beszélni, a hét elején némi enyhülés is lesz.

A következő órákban nedves enyhe légtömegek érkeznek a Kárpát-medence fölé, a vasárnapihoz hasonló erős fagyra nem számítunk - mondta. Hozzátette: mínusz 5 - mínusz 10 fok lesz a legalacsonyabb hőmérséklet, csak a dél-nyugati országrészben lehet ennél néhány fokkal hidegebb.

A következő hét közepén ismét anticiklon épül fel Közép-Európa felett, megint gyakran derült lesz az ég, sokfelé zúzmarás köd képződik, ezért akkor ismét erősebb lesz az éjszakai lehűlés - fogalmazott. Hozzáfűzte: a jelenlegi modellszámítások szerint csütörtökön, pénteken és szombaton hajnalban a hóval borított területeken mínusz 15 foknál is hidegebb lehet hajnalban, míg napközben mínusz 2 és mínusz 7 fok körül alakul a hőmérséklet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását