2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Újfalussyt február 19-én búcsúztatják

Ujfalussy József Kossuth-, Széchenyi- és Herder-díjas zenetudóstól február 19-én vesznek végső búcsút a budapesti Farkasréti temető Makovecz-termében - tudatta a Magyar Tudományos Akadémia kedden az MTI-vel.
2010. február 2. kedd 19:57 - HírExtra
Az MTA egykori alelnökét, akit életének 90. évében, január 22-én ért a halál, a református egyház szertartása szerint búcsúztatják.

Ujfalussy József a XX. századi zenetörténet, ezen belül Bartók Béla, Claude Debussy és Liszt Ferenc zenéjének neves kutatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja volt.
1973 és 1980 között vezette az MTA zenetudományi intézetét. 1988-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, majd 1995 és 1998 között a Károli Gáspár Református Egyetem rektoraként, 1985 és 1993 között pedig az MTA alelnökeként dolgozott.

Ujfalussy József Debrecenben született 1920-ban, ez év február 13-án töltötte volna be 90. életévét. 1943-ban szerzett tanári diplomát a Debreceni Tudományegyetem görög-latin és művészettörténet szakán, majd 1946-tól a Zeneművészeti Főiskolán zeneszerzésre, illetve karnagyképzésre járt, itt 1949-ben szerzett diplomát. Mestere Bartha Dénes, Ferencsik János, Szabolcsi Bence és Veress Sándor volt.

1955-ben a Zeneművészeti Főiskola tanára lett, zeneelméletet és zeneesztétikát oktatott. 1980-ban az egyetemmé átalakított Zeneakadémia rektorává választották, az intézményt nyolc éven keresztül vezette. A számos rangos nemzetközi díj és elismerés kitüntetettje 1990-ben professzor emeritus címet kapott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását