2024. május 19. - Ivó, Milán

Megkezdődött a költségvetési bizottság ülése

Az Eurostatnak küldött úgynevezett notifikációs jelentést, amelyet a Pénzügyminisztérium, a KSH és az MNB közösen állít össze az államháztartás folyamatairól Magyarország esetében az uniós statisztikai hivatal az elmúlt években nem kifogásolta, szemben több más uniós országgal, ahol emelt ilyen kifogást - mondta Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára.
2010. február 2. kedd 11:42 - HírExtra
Varga Mihály a bizottság elnöke (Fidesz) bevezetőjében elmondta: egy bírósági döntés után a Fidesz feljelentést tett az államadósságra vonatkozó adatok meghamísítása, "ezer milliárd forintos eltérés miatt".

Az ülésen a statisztikai adatszolgáltatás által közölt az államadósságról, a költségvetés hiányáról kívánja meghallgatni a bizottság Pénzügyminisztérium és a Központi Statisztikai Hivatal képviselőit.

A három intézmény által kiküldött országjelentést az Eurostat elfogadta - jelezte Katona Tamás. Az államtitkár hozzátette: a Pénzügyminisztérium által készített államháztartási hiány prognózisok valóban eltértek az EDP jelentésben szereplő számoktól, de ilyen eltérések a Fidesz által vezette kormány idején is rendszeresen előfordultak, hiszen a prognózisokat sok esetben meghaladja az idő.

Bagó Eszter, a KSH elnökhelyettese elmondta: a KSH az államháztartási hiányt, a jegybank az államadósságot, a PM a prognózist készíti a notifikációs jelentésen belül.

A bírósági eljárást kezdeményező Langmár Ferenc újságíró kifogásolta, hogy 2006 márciusában, "a politikailag érzékeny időszakban, csak megkésve tette közzé a jelentést a KSH". Szóvá tette azt is, hogy a KSH az Eurostatnak küldött EDP jelentés szöveges kiegészítését korábban nem tette fel honlapjára, ám a bírósági ítéletet követően aztán pótlólag feltette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását