2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Bajban van Miskolc?

Hatalmas közüzemi és szolgáltatói adósságai miatt veszélybe kerülhet Miskolc központi piacának, a Búza térinek működése, az önkormányzat ugyanakkor arra törekszik, hogy a létesítmény tovább üzemeljen - mondta Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc polgármestere.
2010. november 18. csütörtök 21:04 - HírExtra
A piacot üzemeltető Miskolci Piac Zrt. adósságai miatt Miskolc önkormányzata rendkívül nehéz helyzetbe került, a társaság hatalmas közüzemi és szolgáltatói tartozásokat halmozott fel, és amennyiben ezeket nem egyenlíti ki, a piac működése egyik napról a másikra veszélybe kerülhet - fogalmazott közleményében a polgármester.

Kriza Ákos emlékeztetett arra, hogy a Búza téri vásárcsarnok és piactér átépítésére és üzemeltetésére 2006 decemberében jött létre a Miskolci Piac Zrt., amelyben a város önkormányzata csupán 33 százalékban lett tulajdonos. A kivitelezést és az üzemeltetést végző többségi tulajdonos, az Ikeron Zrt. Miskolc előző, szocialista városvezetése asszisztálása mellett ugyan feltételezhetően rendkívül sok hibát követett el, és felelőtlenül járt el a beruházás során, most mégis az önkormányzatnak kell a tartozásokat rendeznie - írta a polgármester, aki azt is megemlíti: a szabálytalanságok feltárását az új városvezetés jelenleg is végzi.

"A számos probléma közül az egyik az, hogy a leköszönt városvezetésre jellemző módon a vásárcsarnok építésére felvett hitel nagyobb, mint maga az elkészült épület értéke" - olvasható a közleményben, miként az is, hogy a hibákért és hiányosságokért az Ikeron Zrt. tartozik fizetni kártérítést a Miskolci Piac Zrt.-nek, ezt az igényt az önkormányzat érvényesíteni akarja.

Az önkormányzat részéről viszont gátolja az igénybejelentést az, hogy a megrendelő a Miskolci Piac Zrt. volt, amelynek többségi tulajdonosa az Ikeron - mutatott rá a paradox helyzetre a polgármester, aki szerint a többségi tulajdonos nyilván nem szavaz maga ellen.

Az Ikeron csak akkor adná át a piaci cégben lévő tulajdonrészét, ha azt Miskolc önkormányzata mintegy 500 millió forintért megvásárolná tőle. A cég ajánlata azt jelenti: Miskolc az eddigi befektetésein felül további 500 millió forint, valamint mintegy 2 milliárd forint tartozás átvállalásával vásárolhatná meg a vásárcsarnokot és a piacteret. Ez az összeg a várost és a város lakóit terhelné, ennyiért azonban Miskolc tulajdonába egy végletekig elhibázott, kifogásolható minőségben megépített, az eredetileg tervezett funkcióját ellátni képtelen létesítmény kerülne, amelyet a jövőben mindenképp át kellene építeni - írta Kriza Ákos.
A Búza téri piac és a vásárcsarnok átépítése 2007 elején kezdődött, a megújult létesítményt 2008 októberében adták át.
A beruházás nettó 2,65 milliárd forintba került, a rekonstrukcióra Miskolci Piac Fejlesztő és Üzemeltető Zrt. néven alakult társaság az önkormányzat kisebbségi, és a beruházást finanszírozó Ikeron Zrt. többségi tulajdonával. A piac területe ugyanakkor önkormányzati tulajdonban maradt, használatáért a város földhasználati díjra jogosult

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását