2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A méhen belüli fertőzés és az asztma kapcsolata

Összefüggést találtak amerikai kutatók az anya terhesség alatti fertőzése és az utódnál később kialakuló asztma között.
2010. február 2. kedd 12:35 - HírExtra
A 16 évet átfogó tanulmányban mintegy 400 ezer szülést követtek nyomon Kaliforniában. Megállapították, hogy amikor az anyánál a méh gyulladással járó fertőzése, az úgynevezett korioamnionitisz előfordult és a baba koraszülött is volt, sokkal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki asztma a gyerek 8 éves koráig.

Ezt a gyulladást a hüvely néhány fajta bakteriális fertőzése okozza, például az E. coli vagy a Streptococcus B baktériumcsoport. Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóirat hétfői számában közzétett tanulmány szerint a korioamnionitisz szövődményként a terhességek 8 százalékában fordul elő.

Darios Getahun kutatásvezető szerint tanulmányuk azt bizonyította, hogy az utódnál kialakuló asztma kockázati tényezőjeként függetlenül jelenik meg a koraszülöttség és a méhfertőzés. A szakember hangsúlyozta, hogy megállapításaik rámutatnak a terhesgondozás fontosságára.

A kutatók 397 852, 1991 és 2007 közötti szülés adatait elemezték. Ha az anyának méhfertőzése volt és a baba koraszülöttként jött világra, akkor a fekete gyerekeknél 98 százalékkal, a spanyolajkúaknál 70 százalékkal, a fehéreknél pedig 66 százalékkal emelkedett az asztma kockázata.

2006-ban közel 10 millió amerikai gyereknél diagnosztizáltak asztmát, 6,8 millió gyereknek volt asztmás epizódja, így ez a leggyakoribb krónikus gyerekkori betegség az Egyesült Államokban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását