2024. május 19. - Ivó, Milán

Újabb magyar tisztségviselők a romániai hivatali posztokon

Újabb romániai magyar tisztségviselők kerültek az ország állami intézményeinek fontos posztjaira a kormánykoalíciót alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megegyezése alapján.
2010. február 1. hétfő 15:27 - HírExtra
Emil Boc miniszterelnök a legutóbbi kormányülés után aláírásával szentesítette, hogy Székely Levente, az RMDSZ Galac megyei szervezetének elnöke töltheti be a prefektusi tisztséget Vaslui megyében, míg Ambrus Károly Brassó megyében kapott kormánybiztos-helyettesi mandátumot. A prefektus a mindenkori román kormány megyei szintű megbízottja.

Kormányfőtitkár-helyettesi megbízást kapott Gáti István. Asztalos Csaba, aki korábban az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács elnökeként vált ismertté a közéletben, mostantól államtanácsosként dolgozik Markó Béla miniszterelnök-helyettes kabinetjében.

Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT) megerősítette Markó Attilát az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalában betöltött államtitkári tisztségében, illetve Dáné Károlyt az Országos Tankönyvkiadóban betöltött vezérigazgatói tisztségében.

A szövetségnek ez az operatív döntéshozó testülete további jelölésekről határozott több - kormánynak alárendelt - intézmény élére. Így Sztankovszky Attilát a Vetőmagok Minőségét Felügyelő Központi Laboratórium vezérigazgatói tisztségének betöltésére, Dávid Csabát pedig a Román Országos Vízügyi Hatóság vezérigazgatói székébe, Varga Gábort az Állami Találmányi és Védjegy Hivatal élére, Ladányi Árpád Csabát az Országos Pénzügyőrség vezérigazgatói tisztségének betöltésére javasolta.

Korábban hat magyar kormánybiztos – három prefektus és ugyanennyi alprefektus – kinevezéséről döntött a kormány. Az RMDSZ által javasolt jelöltek közül Hunyad megyében Dézsi Attila, Kovászna megyében György Ervin, Szilágy megyében pedig Végh Sándor töltheti be a prefektusi tisztséget. Ezzel egy időben arról is döntés született, hogy Arad megyében Horváth Levente-Ákos, Máramaros megyében Böndi Gyöngyike, Szatmár megyében pedig Pataki Csaba foglalhatja el az alprefektusi széket.

A megyei szinteken is több helyen sikerült tető alá hozni a két kormánypárt helyi megállapodását, amelynek köszönhetően ott is több RMDSZ-es tisztségviselő tölthet be intézményvezetői posztokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását