2024. április 28. - Valéria

Közzéteszik Tutanhamon DNS-vizsgálatának eredményeit

Tutanhamon genetikai és komputeres tomográfiai (CT) vizsgálatának eredményeit február 17-én hozza nyilvánosságra az egyiptomi legfelsőbb régészeti hatóság - jelentette be Záhi Havvász, Egyiptom "főrégésze".
2010. február 1. hétfő 15:32 - HírExtra
Tutanhamon a XVIII. dinasztia egyik utolsó fáraója volt, aki abban a zűrzavaros időszakban uralkodott a Nílus-menti birodalomban, amikor az ország a monoteista vallásról visszatért Egyiptom ősi isteneihez.

A vizsgálatot azért kezdeményezték, hogy választ kapjanak az ifjú fáraó származását övező rejtélyre. Ennek jegyében a DNS-teszt eredményeit összevetik Tutanhamon nagyapjának tartott III. Amenhotep genetikai vizsgálatának adataival.

A kutatás része annak a nagyszabású programnak, amelynek keretében múmiák százait vetik alá genetikai vizsgálatnak, hogy meghatározzák kilétüket és rokoni kapcsolataikat. A projekt segíthet feltérképezni Tutanhamon családját, amelyet számos titok övez.
Így nem lehet biztosan tudni, hogy kik is voltak a fiatal fáraó szülei. A szakértők közül sokan azt feltételezik, hogy Ehnaton, a XVIII. dinasztia eretnek fáraója lehetett az apja, aki csaknem három és fél évezrede megkísérelte bevezetni az egyistenhitet Egyiptomban. Anyja Ehnaton egyik felesége, Kija királyné lehetett.

Mások viszont úgy vélik, hogy egy kevéssé ismert fáraó fia, aki Ehnatont követte az egyiptomi trónon.

Havvász nagyszabású genetikai programot hirdetett meg, amelynek keretébent egyebek közt megvizsgálják a királyi múmiákat, valamint a kairói Egyiptomi Múzeumban őrzött kéttucatnyi ismeretlen személyazonosságú múmiát is. A "főrégész" meggyőződése szerint a vizsgálat kiderítheti, hogy a kiállított királyi múmiák némelyike valójában nem is azoknak az uralkodóknak a földi maradványai, akiknek tulajdonítják őket.
Az egyik legfőbb cél megtalálni Ehnaton feleségének, a legendás szépségű Nofertiti (Nefertiti) múmiáját.

Havvász hosszú időn át ellenezte, hogy külföldi szakemberek végezzék el az egyiptomi múmiák DNS-vizsgálatát, és csupán a közelmúltban engedélyezte a programot azzal a feltétellel, hogy a tesztelést kizárólag egyiptomi genetikusokra bízzák. A vizsgálatok elvégzésére a kairói múzeumban 5 millió dolláros (977 millió forintos) költséggel a DNS-laboratóriumot hoztak létre.

A legfelsőbb régészeti hatóság vezetője azt is bejelentette, hogy hamarosan robotot küldenek Kheopsz piramisába, hogy felfedezzék az építmény titkos járatait. 2002 szeptemberében a National Geographic robotja, amelyet a szellőzőjáratok feltérképezésére irányítottak a piramis belsejébe, rézkilinccsel ellátott titkos ajtókat fedezett fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását