2024. május 5. - Györgyi

Az USA hatmilliárd dollárért ad el fegyvereket Tajvannak

Az amerikai kormány pénteken bejelentette, jóváhagyta azt a Tajvannal kötött megállapodást, amely szerint a távol-keleti szigetország amerikai fegyvereket vásárol több mint hatmilliárd dollár értékben.
2010. január 30. szombat 07:50 - HírExtra
Borítékolható, hogy az ügylet miatt hűvösebb lesz az amerikai-kínai viszony. Kína a területéhez tartozónak tekinti Tajvant, és hevesen ellenzi, hogy Amerika fegyvereket adjon el a szigetországnak. A Pentagon honlapján olvasható beszámoló szerint Tajvan többek között 114 Patriot-rakétát és 60 darab UH-60M Black Hawk típusú helikoptert vásárol az Egyesült Államoktól. Az amerikai kongresszus 30 napon belül ellenvetéssel élhet, ennek hiányában az ügylet véglegessé válik.

A fegyvereladás annak a 11 milliárd dolláros fegyverszállítási csomagnak a része, amelyre még George Bush amerikai elnök tett ígéretet Tajvannak 2001-ben. A megállapodást részletekben teljesítik, politikai és költségvetési megfontolásokból.

A pénteken Washingtonban jóváhagyott ügylet ugyanakkor nem tartalmazza azoknak az F16-os amerikai vadászgépeknek a leszállítását, amelyek után Tajvan sóvárog, és amelyek ügye kényes kérdés az amerikai-tajvani viszonyban.

Az Egyesült Államok Tajvan legfontosabb szövetségese és első számú fegyverszállítója. Washington szerződésben vállalta, hogy megvédi a szigetországot Kínával szemben. Peking több mint ezer ballisztikus rakétát irányoz Tajvanra, és azzal fenyegetőzik, megszállja a szigetet, ha az hivatalosan függetlennek nyilvánítja magát Kínától.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását