2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kibernetikai támadások

Másodpercenként éri kibernetikai támadás a stratégiai közműveket - derül ki a McAfee felméréséből, amely szerint a támadások gyakorisága ellenére csak ritkán derül fény az informatikai védelmi rendszerek áttörésére.
2010. január 30. szombat 08:00 - HírExtra
Biztonsági szakértők szerint a támadásokra érzékeny vállalatok a jó hírnevüket féltve titkolják a rendszereiket ért sérüléseket, illetve az adatok közlésével a bűnözőknek sem akarnak ötleteket adni.

Tizennégy ország hatszáz stratégiai fontosságú létesítményének számítástechnikai és biztonságtechnikai vezetőjével végzett felmérésből kiderül, hogy a vállalatok 54 százalékát érte már valamilyen szintű kibertámadás, a megtámadottak kétharmada szerint az illetéktelen behatolások a vállalatok működésében is okoztak fennakadást.

A felmérés készítői szerint a legnagyobb meglepetést a támadások gyakorisága és az érintettek köre jelenti. Dave DeWalt, a McAfee vezetője szerint Kínával, az Egyesült Államokkal és Oroszországgal együtt mintegy 20 ország készül egy lehetséges kiberháborúra. Ezek az országok a virtuális kémkedés mellett az informatikai hadviseléshez szükséges eszközökkel fegyverzik fel magukat.

A Google elleni legutóbbi támadás - amely után az amerikai vállalat Kínából való kivonulását is kilátásba helyezte - egyike a kormányok kereskedelmi célpontok ellen kifinomult módszerekkel megvalósított ipari kémkedésének - magyarázta DeWalt.

A támadásokat az Internet Explorer Aurora kódnéven elhíresült súlyos biztonsági hibája tette lehetővé. A biztonsági rés felfedezés után a Microsoft január 21-én adott ki javítást. Az eddigi adatok szerint az Aurora támadókóddal közel 30 amerikai cég ellen, köztük az Adobe és a Google ellen indítottak támadást.

Az utóbbi 12 hónapban az interneten újonnan felfedezett rosszindulatú szoftverek (trójai programok, vírusok és kémprogramok) száma 500 százalékkal növekedett - derül ki a McAfee adataiból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását