2024. április 29. - Péter

Könnygázzal oszlattak szét egy diáktüntetés

A rendőrség könnygázzal oszlatott szét egy több ezres caracasi diáktüntetést: a fiatalok az ellen tiltakoztak, hogy a venezuelai hatóságok elnémítottak egy televíziós csatornát, amely rendszeresen bírálta Hugo Chávez államfőt.
2010. január 26. kedd 09:36 - HírExtra
Több más városban is voltak összetűzések, amelyben egy diák meghalt és kilenc rendőr is megsebesült. A Radio Caracas Televisiónt (RCTV) arra hivatkozva vették ki még vasárnap a kábeltévés szolgáltatók kínálatából, hogy egy új törvényt megszegve nem közvetítette az elnök beszédeit. Az egyetemisták és diákok a tiltakozás jeleként fehérre festett kezekkel tüntettek a caracasi utcákon, és a médiahatóság székháza elé akartak vonulni, de a rendőrség útjukat állta.

A tüntetők köveket dobáltak, erre a rohamrendőrök könnygázt vetettek be.

Az RCTV mellett tüntettek hétfőn a második legnagyobb venezuelai városban, Zuliában is. Az Andokban fekvő Meridában összetűzések voltak a kormányellenes és Chávez párti tüntetők között, s Tarek El Aissami belügyminiszter hétfőn arról számolt be, hogy egy 15 éves diák életét vesztette, amikor támadás érte a békés tüntetőket. A belügyi tárca szíriai származású vezetője tv-nyilatkozatában arról tájékoztatott, hogy csak Merida államban kilenc rendőr sebesült meg, s közülük kettőnek lőtt sebei vannak.

A venezuelai főváros különböző negyedeiben már vasárnap több kisebb megmozdulás volt, a tiltakozókhoz az autóvezetők tülköléssel csatlakoztak. Az Egyesült Államok caracasi nagykövetsége aggasztónak nevezte közleményében a tévéadó betiltását.

Az RCTV 2007-ben kábelhálózati és műholdas műsorszórásra állt át, mert az állami hírközlési hatóság nem újította meg földi sugárzási engedélyét. Szombat éjfél után nem sokkal azonban megszűnt az adása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását