2022. augusztus 9. - Emőd

Rendkívüli állapotot hirdettek Peru két tartományában

Peru déli részén két tartományban - Cuzcóban és Apurímacban - rendkívüli állapotot hirdettek a hétvégi hatalmas esőzések miatt, s légihidat indítottak a hegyomlások miatt a Machu Picchun ragadt turisták kimentésére.
2010. január 26. kedd 09:30 - HírExtra
A limai kormány hétfőn rendelt el rendkívüli állapotot a déli területeken, miután az esőzések, földcsuszamlások és sziklaomlások legalább három ember életét követelték, több száz házat tettek lakhatatlanná, s rengeteg embert vágtak el a külvilágtól. Így csaknem kétezer turista rekedt Machu Picchun, miután a Cuzcóból ide vezető egyetlen vasútvonalat sziklaomlások rongálták meg súlyosan és zárták el már szombaton.

A vasútvonal helyreállítása várhatóan több napig is eltarthat.

Martín Pérez perui külkereskedelmi és turisztikai miniszter szerint a Machu Picchun rekedt turisták 3-4 napra elegendő élelemmel rendelkeznek a helyszínen. Sokan a romváros terein töltötték az éjszakát. Hétfőn reggel ugyanakkor helikopterrel Ollantaytambóba vitték már a turisták első húszfős csoportját, akik innen busszal jutnak vissza Cuzcóba. A légihídnál a gyermekek és az idősek elsőbbséget élveznek az összesen az Urubamba csúcsán rekedt 1954 turista közül.

A Machu Picchu a spanyol hódítók elől elmenekült inkák utolsó fővárosa, az "elveszett" város Peruban. A perui Andok déli láncolatában, Cuzcótól körülbelül 115 kilométernyire, az Urubamba folyó völgyében, az Urubamba 2450 méter magas hegycsúcsán fekszik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását