2024. május 20. - Bernát, Felícia

Mesterséges DNS?

Svájci és német kutatóknak sikerült mesterséges biomolekulát létrehozniuk egy ezüstionok alkotta parányi dróttal a belsejében.
2010. január 20. szerda 14:10 - HírExtra
Az efféle nanodrótoknak a jövőben fontos szerepük lehet elektromos készülékek alkotórészeiként. A természetben a DNS (dezoxiribonukleinsav) az örökítőanyagot hordozza, azonban egyre gyakrabban alkalmazzák a nanotechnológia építőelemeként is. A DNS kettős spirálja alapvázként szolgál ilyenkor.

A kettős spirál belsejébe a kutatók most elektromos töltéssel rendelkező fémionokat próbáltak meg elhelyezni. Ha a fémionokat egymás mellé illesztik, ultravékony drótszerűség keletkezik. Ez a fémion gyöngyökből álló lánc képes lehet például arra, hogy elektromos töltést közvetítsen miniatűr áramkörökben.

Bár a nanodrótok megvalósítása még messze van, a Zürichi Egyetem és a münsteri Wilhelms Egyetem kémikusai megtették az első lépést, sikerült nekik három ezüstiont beépíteni egy DNS-spirálba - tudósít a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) a Nature Chemistry című szaklapban megjelent beszámolóra hivatkozva.

Az újonnan létrehozott molekula szerkezetét egészen az atomi szintig feltárták. A kísérletben az volt a különleges, hogy a kettős spirál alakja nem változott meg az ionok beépülésével, sőt még szilárdabb lett.

A módosított DNS még számos további fizikai tulajdonságára kell még fényt deríteni - vetik fel a kutatók. Ezt követően azonban a jövőben akár nanodrótként vagy nanoszenzorként is szolgálhatnának, amelyek például kiszűrnék a nehézfémek legkisebb koncentrációját is az ivóvízből.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását