2024. május 9. - Gergely

A Radikális változás - Leszámolás a korrupcióval

Elkészült a Jobbik választási programja, amelynek elképzelései alapjaiban fordítanák fel országunk működését. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy a felfordulás rosszat tenne Magyarországnak. A korrupció-ellenes pontok:
2010. január 19. kedd 07:49 - Pásztor Balázs

Lankadatlan figyelemmel

Azzal a párt is tisztában van, hogy nem csak megtorolni, visszanyomozni, és szankcionálni kell, hanem éles szemmel figyelni, hogy minél kevesebb visszás eset történhessen meg. Erre szolgálna az Állami Vagyonleltár, amely összegezné a még állami kézben lévő magyar vagyont, és kiemelné stratégiailag fontos tulajdonokat, amiket nem lehetne eladni - munkájukat az Állami Számvevőszék hitelesítené. De hasonló feladatot látna el a Nemzeti Beruházási Központ, amely az állami megrendelések és pénzek alapján létrejövő építkezéseket, beruházásokat, és vásárlásokat felügyelné, valamint menedzselné.

A közbeszerzések terén - amelyek nemzetközi felmérések szerint is minimum 20-25 százalékkal drágulnak a korrupció következtében - a Jobbik azonban éppen ellentétes taktikát követne. Vagyis nem újabb hivatalokat hozna létre, hanem az eddigieket vizsgálná felül (például a közbeszerzési tanácsadói intézmény rendszerét, amely szerintük hat év alatt nem mutatott fel érdemi eredményt). Továbbá növelné a közbeszerzések átláthatóságát, csökkentené bürokrácia mértékét, és „racionalizálná” a közbeszerzésre vonatkozó jogszabályokat - így véleménye szerint nem kellene havonta hozzányúlni a közbeszerzési törvényhez. Megszüntetné a meghívásos rendszert is, hogy minden adatot nyilvánossá lehessen tenni.



Vasököl, oda súlyt, ahova köll

A párt egy külön törtvényt is létrehozna a szigorú és elszámoltatható közpénzekkel, valamint közvagyonnal való bánásmódért, amely az Államszámviteli törvény nevet viselné. Természetesen nem hagynák ki a több nemzetközi szervezet által is szorgalmazott pártfinanszírozás átalakítását sem - ám erről sajnos nem beszél bővebben a program. Továbbá tervben van az összeférhetetlenségi szabályok szigorítása, és a tisztséghalmozás megszüntetése is - ami szinte egységes társadalmi igény.

Szerencsére a Jobbik nem esik abba a hibába, hogy elfeledje: a korrupció nem csak „odafönn” tanyázik, hanem a közemberek közt is jelen van. Így a gazdasági visszaélések is kemény büntetésekre számíthatnak: alapos gyanú esetén a társaság vagyonát zár alá helyeznék, bizonyos beigazolódott bűncselekmény után pedig jöhetne az adott személy eltiltása a cégalapítástól, valamint a más társaságokban fennálló részesedésének nyilvánosságra hozatala.

De felülvizsgálnák a rokkantnyugdíjasok egészségi állapotát, mozgássérült-igazolványok igazolt meglétét, és több más olyan dokumentumot, is, amit manapság „tízezrekért bárki beszerezhet”- valamint jelentősen szigorítanák ezek kiadását. Továbbá drasztikusan növelnék az adókerülés szankcionálását, ösztönöznék a fekete és szürke munkahelyek kifehéredését. Mindezekről bővebben következő cikkünkben fogunk szólni, amely a Jobbik adó- és foglalkoztatáspolitikáját fogja boncasztalra vinni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását