2024. május 9. - Gergely

Hasznossá válik végre a kormányzati közmunkaprogram?

Az idén 22 ezren vehetnek részt a közmunkaprogramokban és a hagyományos munkák mellett új elemként jelenik meg a digitalizálás - jelentette be Herczog László szociális és munkaügyi miniszter és Sándor László, a Közmunka Tanács elnöke hétfőn a Nógrád megyei Bátonyterenyén.
2010. január 18. hétfő 20:06 - HírExtra
Herczog László közölte: a tavalyi 9 milliárd forinthoz képest az idén 13 milliárd forintot biztosít a kormány a közmunkaprogramokra, és ezt az összeget még mintegy 3 milliárddal egészíthetik ki a társminisztériumok.

A miniszter utalt arra, hogy sokan kritikaként fogalmazzák meg azt a közmunkával kapcsolatban: nincs haszna. Hangsúlyozta, hogy sikerült olyan projekteket találni, amelyeknek konkrét eredményük van.

Az idén a cigánytelepek rendbehozatalával, az ár- és belvízhelyzetet megelőző munkákkal foglalkoznak majd a programok résztvevői és új elem lesz a digitalizálás. Az Országos Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság iratait kezdik digitalizálni a munkanélküliek, 70 millió, papír alapú dokumentumot visznek fel számítógépre, ez a munka öt hónapig tart.

Sándor László, a Közmunka Tanács elnöke elmondta: tavaly 16 ezren dolgoztak közmunkaprogramokban. A minőségi javítást a testület vezetője is hangsúlyozta, úgy fogalmazott: "a kapa, kasza, gereblye szinonimákon túl korszerűbb közmunkákat is megjelentettek". A digitalizálás mellett a kórházi közmunkát is ide sorolta, mint mondta, ezt tavaly kísérleti jelleggel indították el, az idén pedig már bővítik.

A tanács elnöke arról is szólt: egyetlen pályázatot sem kellett alkalmatlanság miatt elutasítani, ami azt jelzi, hogy a kistérségek, a rászoruló települések tudják, mit akarnak elvégezni a közmunkaprogramok keretében.


Az idei közmunkaprogramok új eleme az is, hogy a kormány a 13 milliárdos keretből 3 milliárd forintot a romák foglalkoztatására szán, és a nyertes településeknek rendbe kell hozatniuk romatelepeiket - mondta Sándor László.

Közölte azt is: az ellenőrök kétszer vizsgálják majd meg, hogyan haladnak a közmunkák.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását