2024. május 19. - Ivó, Milán

Jön a globális bankadó?

Globális szinten érvényesítendő, "biztosítási illeték" formáját öltő bankadót szorgalmaznának a brit konzervatívok, ha kormányra kerülnek a tavaszi parlamenti választások után.
2010. január 17. vasárnap 18:04 - HírExtra
George Osborne, a tory árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltje a Financial Times hétvégi kiadásának azt mondta: a bankokra kirótt illeték célja az lenne, hogy "megvédje az adófizetőket a jövőbeni válságok költségeitől". Osborne szerint a brit konzervatívok a választások megnyerése esetén a legnagyobb fejlett ipari és fejlődő országok, valamint az EU alkotta G20-csoporton belül szeretnének egyezségre jutni a bankadó összehangolt érvényesítéséről.

Az ötletet - a globális pénzügyi tranzakciók megadóztatásának formájában - a jelenlegi munkáspárti brit kormány is már felvetette, éppen a múlt őszi skóciai G20-tanácskozáson, ám a javaslatot akkor még nem fogadta osztatlan lelkesedés.

A Húszak pénzügyminisztereinek és jegybankárainak novemberi értekezletén Gordon Brown miniszterelnök - a bankok életben tartására fordított hatalmas költségvetési összegekre utalva - kijelentette: a társadalom számára elfogadhatatlan, hogy "ha a pénzügyi szektor jól működik, annak hozadékából csak kevesek részesülnek, a csőd költségeit azonban mindenki kénytelen viselni". Éppen ezért meg kell vitatni "valamiféle biztosítási díj" kivetését a rendszerszintű kockázatok ellensúlyozására, és a megoldási lehetőségek között szerepelhet, hogy bizonyos illeték terhelje a globális pénzügyi tranzakciókat - mondta a brit kormányfő.

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, aki jelen volt a tavalyi skóciai G20-értekezleten, a brit kormány felvétéséről azonban kijelentette: egy ilyen adófajta bevezetése "számos okból nagyon nehéz ... gyakorlatilag lehetetlen". Strauss-Kahn szerint ugyanis a globális pénzügyi tranzakciókat "nagyon nehéz mérni, így (az ilyen adót) nagyon könnyű kikerülni".

Az ötletet elvetette Tim Geithner amerikai pénzügyminiszter is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását