2024. április 30. - Katalin, Kitti

Avatar: bolíviai elismerés és orosz plágiumvád

Miközben a nézők világszerte letették a voksukat James Cameron Avatar című filmje mellett azzal, hogy tódulnak a mozikba, az elismerő nyilatkozatok mellett negatív vélemények, Oroszországban például plágiumvád is megfogalmazódott a sci-fivel kapcsolatban.
2010. január 13. szerda 07:10 - HírExtra
Evo Morales bolíviai elnök - aki életében harmadszor volt moziban, és 15 éves lányával, Eva Lizzel nézte meg a filmet - melegen üdvözölte a produkciót, és kijelentette, hogy érzelmileg azonosulni tudott az Avatar témájával. Az ország első indián származású elnöke szerint a film az anyaföldet védelmezi és szembefordul a kapitalizmussal.

A Pétervár és a Leningrádi Terület Kommunistái elnevezésű szentpétervári szervezet, amely már több alkalommal hallatta hangját a hollywoodi szuperprodukciókkal kapcsolatban - legutóbb Steven Spielberg Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című kalandfilmjét ítélte el - kedden ismét nemtetszésének adott hangot honlapján.

A szervezet szerint Cameron új filmjéhez szovjet tudományos fantasztikus ötleteket plagizált. "Az Avatar című film alapvetően lopás, a szocialista szellemi tulajdon, könyvek és filmek kisajátítása" - írták, egyenesen azt követelve, hogy "nemzetközi elfogatóparancsot adjanak ki" az amerikai rendező ellen.

A szentpétervári kommunisták szerint Cameron a híres szovjet science fiction-író, Borisz Sztrugackij Beszpakojsztvo (Nyugtalanság) című regényéből lopta a film ötletét és figuráit.
Sztrugackij könyve egy biológusról szól, aki a Pandora bolygóra vetődve a bennszülöttek között telepedik le. A Sztalker című Tarkovszkij-film forgatókönyvét és az azt ihlető kisregényt is jegyző szerző a dpa jelentése szerint közölte, hogy pereskedni biztosan nem akar Cameronnal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását