2024. május 22. - Júlia, Rita

Népszerű a szűrés

Továbbra is igen népszerű a Szűréssel az Életért Program (SZÉP), a március végétől június végéig tartó harmadik rendezvénysorozaton már több mint tízezren vettek - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a SZÉP borsodi állomásán Putnokon, szombaton.
2009. május 17. vasárnap 07:53 - HírExtra
A Szűréssel az Életért Program az idén március 28. és június 28. között 44 kisebb településen szervezett-szervez ingyenes lakossági szűrővizsgálatot és életmód-tanácsadást, szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnok és Abaújszántó SZÉP helyszíne.

A miniszter elmondta, hogy az idei szűrővizsgálatokon eddig 23 településen összesen több mint tízezren vettek részt, tehát az ott élő lakosság több mint tíz százaléka.

Nagy az érdeklődés a SZÉP iránt a hátrányos helyzetű kisvárosokban, ahol magas a munkanélküliség, és az alacsony jövedelmek miatt kevesen jutnak el szakorvoshoz. Egyik célja a programnak éppen a megelőzés, illetve az emberek szemléletének megváltoztatása, nem pedig a gyógyítás - utalt rá a miniszter.

A 2007-ben kezdődött SZÉP 2009-ben éppen ezért koncentrál a leghátrányosabb helyzetű észak-magyarországi, észak-alföldi és dél-dunántúli kisvárosokra, községekre, ahol a népegészségügyi szempontból leggyakoribb - szív- és érrendszeri, szem-, fog-, bőr- és ortopéd - betegségek szűrését végzik.

Putnokon ott volt az ÁNTSZ emlőrákszűrő busza is, ott voltak a legtöbben.

Laczkovich Katalin, a gömöri város főorvosa úgy fogalmazott: örvendetes, hogy a rendezvény azokra a településekre is eljut, ahol a lakosság egészségi állapota rosszabb az országos átlagnál. A program erősíti az emberek felelősségérzetét, tudatosítja bennük, hogy többet kell törődniük az egészségükkel, mert csak így tudják megelőzni a magas rizikóval járó betegségeket - tette hozzá.

Szakemberek szerint az emberek általában azért nem mennek el szűrővizsgálatra, mert úgy gondolják, nem tudnak tenni az egészségükért, illetve feleslegesnek gondolják a vizsgálatot, nem érzik magukat betegnek, és attól tartanak, hogy fájdalmas lesz a szűrés. A minisztérium a "helybe vitt" szűrővizsgálattal és felvilágosítással akarja eloszlatni ezeket a bizonytalanságokat.
A két előző SZÉP-en, amely nagyobb városokban zajlott, összesen mintegy százezer ember vett részt, és negyedmillió szűrést végeztek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását