2024. június 17. - Laura, Alida

Egymillió látogatót vár Pécs 2010-ben

Egymillió látogató érkezése várható Pécsre 2010-ben - jelentette ki a Pécs2010 Menedzsmentközpont ügyvezető igazgatója az MTI-nek annak kapcsán, hogy napokon belül hivatalosan is kezdetét veszi az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program a baranyai megyeszékelyen.
2010. január 4. hétfő 07:48 - HírExtra
Ruzsa Csaba elmondta: összesen 350 kulturális programmal számolnak 2010-ben Pécsett és a környező településeken, ezt mintegy 100 civil, és további 80-100 regionális társprogram egészíti ki. Pécs fontosnak tartja partnereit, köztük a többi, 2005-ben az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó város, mint Budapest és Debrecen programjait; Pécs kiemelt társa lesz e tekintetben Szeged 2010-ben. Hangsúlyozta, hogy jól állnak a szponzori támogatásokkal, ami tovább bővítheti a programsort.

Az ügyvezető újdonságként szólt a tehetségkutató Fringe fesztiválról, amelyet áprilisban tartanak Pécsett, és a májusi Europe Maniáról, ami egy diplomáciai testületek bevonásával szervezett hosszú hétvége könnyűzenei és színházi programokkal. Szintén újnak számít a PánBalkán Art Piknik, amelynek során 8-10 ország képzőművészei használt zongorákat alakítanak át. Az így létrejött alkotások augusztus végén kikerülnek Pécs köztereire, az arra járók pedig zongoraleckéket vehetnek szakemberektől, egyszerre találkozva a művészet két ágával is.

Az EKF pontos programsorát időpontokra és helyszínekre lebontva tartalmazó projektkönyv is már teljes formátumában elérhető a honlapon, nyomdai gyártása magyarul és angolul is folyamatban van. Ezt egy kis, akár zsebben is hordható formátumú négyhavi füzet követi, amelybe az addig pontosított részek is bekerülnek már - közölte az ügyvezető igazgató.

Az EKF nagyberuházásairól Ruzsa kiemelte: a Regionális Könyvtár és Tudásközpont tavaly decemberben elérte legmagasabb pontját, itt megtartották a bokrétaünnepséget. Véleménye szerint tartható a beruházás 2010 június 10-i határideje, vagy akár egy korábbi is, ha az időjárás engedi. A Zsolnay Kulturális Negyed, a Múzeum utca és a Nagy Kiállítótér esetében a kivitelezők tartják a terv szerinti ütemet, és a konferenciaközpont esetében sem forog veszélyben a 2010 őszére tervezett átadás annak ellenére, hogy a kivitelező bő három hónap türelmi időt kért. ”Egyáltalán nem számolunk azzal, hogy 2010 novemberében-decemberében ne lennének itt koncertek” - tette hozzá.

A Konferencia- és Koncertközpont éves fenntartási költsége a beköltöző szervezetekkel együtt évente 700 millió forint, és sokan aggódnak, hogy ezt sikerül-e előteremteni. Ruzsa Csaba szerint az Országgyűlés tavalyi döntése évi 300 milliós támogatást vetít előre, így 2011-től sem kell semmiféle problémától tartani a működtetés terén.

Az ügyvezető kijelentette: elkészült az, amit december végére a város főtere, a Széchenyi tér kapcsán mindenki teljesíteni akart, azaz hogy járható és az ünnepi rendezvényekre használható legyen a burkolat. A garanciális időszakon belül a szökőkutat és egyéb részeket is be fogják üzemelni, a többi köztéren pedig már befejeződött a munka. Tavaszig várják a lakossági jelzéseket az esetleges garanciális igényekről.

A negatív hírspirálról, amelyből a város és a projekt vezetői nehezen keveredtek ki, Ruzsa azt mondta: augusztus óta a közvélemény-kutatások szerint jelentősen csökkent az aggódók száma. A közterek folyamatos átadása óta az ügyvezető szerint egyre nő a pozitív reakciók aránya, de ez érezhető a rendezvények résztvevőinek számán is. Az elmúlt hetekben elindult az Irány Pécs! elnevezésű direktmarketing-kampány is. Ennek lényeges eleme, hogy az érdeklődők regisztrálni tudnak az EKF-pultoknál országszerte, és személyre szabott hírleveleket kapnak rendszeres időközönként a pécsi programokról.

Ruzsa Csaba leszögezte: a 2009 nyarán és őszén folytatott nagyon erőteljes nemzetközi kampány hatása már a tavaly év végi és ez év eleji, a megnyitó ünnepség idejére szóló szállodafoglalásokon is látszik. Az eredeti célkitűzés mintegy 20 százalékos növekedés volt a turisták létszámát, a vendéglátóhelyeken megforduló látogatókat tekintve a 2007-08-as adatokhoz képest. Ezt most elérhető célnak látja az ügyvezető, aki szerint a látogatók többsége belföldről, egy jelentős részük pedig a szomszédos országokból érkezik, de várnak vendégeket Európa távolabbi részéből vagy az Egyesült Államokból is. "Összesen egymillió látogatót várunk Pécsre 2010-ben. A látogatót szó szerint kell érteni, hiszen az ide érkezők közül nem mindenki tölt el fizetett vendégéjszakát a baranyai megyeszékhelyen” - mondta.

Kiemelte: gyakorlatilag minden területen, legyen szó programokról, marketingről, vagy beruházásokról, sikerült a várt szintet teljesíteni 2009 végére; az érintett szervezetek felkészültek ez évre, de a lényeg nem ez. ”Sokkal fontosabb, hogy a pécsiek mostantól érezzék magukénak Európa Kulturális Fővárosát. Az itt élőkre van szükség ahhoz, hogy az ide látogatók azt a pozitív képet vigyék haza magukkal a városról, amely 2010 után is nagyon fontos lesz a turisták későbbi visszatérése szempontjából” - fejtette ki.

Az előkészítésben résztvevő szervezetek feladata megváltozik 2010-ben. A művészeti tanács szerepéről Pécs polgármestere és a miniszter dönt. A projektgazdákkal való szerződéskötéssel a menedzsment feladata is befejeződik, a pénzügyi-jogi elszámolás azonban várhatón átnyúlik 2011 elejére. Az újonnan létrejött intézményeket új szervezetek, struktúrák működtetik majd - mondta el Ruzsa.

A Magyar Televízió közvetíti a január 10-i nyitóünnepséget, amely a város kulturális történelmét napjainkig felelevenítő grandiózus show lesz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását