2024. május 3. - Tímea, Irma

Orosz filmnapok Budapesten

Russia Rulez címmel szombaton kezdődik az orosz filmnapok programja, a Budapesti Őszi Fesztivál keretében tartandó ötnapos eseményen kilenc, egész estés nagyjátékfilmet és számos rövidfilmet láthatnak az érdeklődők a legújabb orosz rendezői generáció képv
2007. október 12. péntek 08:53 - Hírextra

A fesztiválnak két fővárosi filmszínház ad otthont: a Toldi moziban a filmeket szinkrontolmácsolással, a Cirko-Gejzírben pedig angol felirattal vetítik.

A nyitónapon a Toldi moziban Igor Alejnyikov és Gleb Alejnyikov Traktorosok című alkotását vetítik, amely az 1939-ben készült azonos című szovjet film első orosz átdolgozása. Az érdeklődők láthatják Az áldozatkaszkadőr című filmet is, Kyrill Szerebrennyikov rendezésében. Ez egy különös történet az egyetemi tanulmányait félbehagyó Valjáról, aki a rendőrségnél helyezkedik el. Feladata nem mindennapi: a rendőrségi helyszínelések során az áldozatot kell eljátszania.

A Cirko-Gejzírben a fesztivál nyitónapján Jurij Moroz Placc című munkáját nézheti meg a közönség. A történet három moszkvai utcalány mindennapjaiba enged betekintést.

Itt vetítik Alekszej German: Hrusztaljov, a kocsimat című filmjét is, amely a sztálini időszakot eleveníti fel, új megközelítésben. A cselekmény az úgynevezett orvosperek idején játszódik, amikor zsidó származású orvosokat koholt vádakkal állítottak bíróság elé. Ennek esik áldozatául a filmbeli Glinszkij orvos-tábornok is, akinek csapdát állítanak, majd titokban deportálják.

A filmünnep programjában szerepel Tigran Keoszajan: Nyuszi ül a fűben című alkotása is. A filmnek, amely 1971-ben Moldáviában játszódik, három szereplője van: Brezsnyev, a kommunista párt első titkára; helyettese, a helyi cigány vajda; Lautar, a szegény muzsikus, akinek feltett szándéka, hogy feleségül veszi a vajda lányát.

Levetítik továbbá az ifjabb Alekszej German alkotását, Az utolsó vonatot és Ilja Krzsanovszkij "4" című filmjét.

Borisz Hlebnyikov, A munkanélküli című műve egy gyárbezárás kapcsán a felnőtté válás történetét és a mai orosz kisvárost mutatja be a döntésképtelen, mégis döntésekre kényszerített kisember, Leonyid életén keresztül.

A programban szerepel a Koktebel, Borisz Hlebnyikov és Alekszej Popogrebszkij alkotása is, valamint Cine Fantom címmel válogatás az egyik legjelentősebb kortárs orosz filmes stúdió rövidfilmjeiből.

A Toldi moziban vasárnap beszélgetést rendeznek a kortárs orosz filmekről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását