2024. május 18. - Erik, Alexandra

A petárdázás és a háziállatok

Az óévbúcsúztató vigadalomban elsütött petárdák és tűzijátékok miatt sok házi kedvenc riadtan szalad világgá, az ilyenkor elkóborolt állatok közül sok sohasem kerül elő, éppen ezért a háziállatok óvására hívja fel a szilveszterezők figyelmét az Orpheus Állatvédő Egyesület.
2009. december 28. hétfő 11:28 - HírExtra
A kutyák a közeli petárdarobbanások pillanatában úgy megijedhetnek, hogy akár a gazdik kezéből a pórázt is kitépik. A kóborrá váló állatok hetekig bolyonghatnak, majd legyengülve megfagynak, elpusztulnak. Nem ritka a gázolás vagy a vadászok által elvégzett vadvédelmi célú kutya-, macskakilövés sem.

A közterületen kóborló állatokat jobbik esetben a lakosok menhelyre viszik, vagy a kóbor állatok begyűjtésével foglalkozó ebrendészet, gyepmester gyűjti be azokat.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület azt tanácsolja az állattartóknak, hogy a kutyáikra, macskáikra lehetőleg kössenek bilétás nyakörvet, amelyen cím, telefonszám, név is található. A bajok megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltatóhelyeken is fokozott óvatossággal, pórázon sétáltassák a négylábúakat, otthon biztosítsanak a kedvenceknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet. A félős, ijedős ebek a petárdarobbanások miatt ilyenkor harapósabbak lehetnek, de némi odafigyeléssel ez is elkerülhető.

Ha az eb elmenekült, eltűnt, akkor érdemes fotóját kiplakátolni a környéken, felkeresni a gyepmesteri telepeket, hiszen a közterületekről oda is kerülhetnek a kóborló állatok. A gyepmesteri telepekre bevitt állatokat két hét megfigyelés után a törvények értelmében el is altathatják.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület internetes információs oldalakat is működtet, a www.sinter.hu, illetve www.ebrendeszet.hu oldalak tartalmaznak hasznos címeket, telefonszámokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását