2024. április 16. - Csongor

Hamvakból piramist?

Ötmillió betontégla ugyanannyi urna számára: két fantáziadús német férfi óriási piramis megépítéséről álmodik, amely "az egész emberiség számára szolgálna sírhelyül". "Monumentális lenne és ugyanakkor olcsó, minden nemzet és minden vallás számára rendelke
2008. április 7. hétfő 10:50 - Hírextra
A fáraókhoz méltó, de korántsem hátborzongató építmény "minden bizonnyal látható lenne a világűrből", hangoztatja Ingo Niermann író és újságíró, aki Jens Thiel közgazdásszal együtt kezdeményezte ennek a "minden emberi lény számára alkalmas temetkezési helynek" a létrehozását a Berlintől mintegy száz kilométerre délnyugatra, az egykori NDK területén fekvő Dessau városában. 

 Ahogy a sok urnából tovább épülne, elérhetné a 2-300 méteres magasságot is 20-30 év alatt, de hosszabb távon akár 600 méteres is lehetne, vagyis négyszer magasabb, mint Kheopsz fáraó piramisa a Gízai fennsíkon, Kairó mellett.

A remélt ötmillió jelentkezőnek egyelőre még csak egy töredéke, valamivel több mint ezer ember iratkozott fel - Németországtól Indonéziáig összesen 46 országból - a www.thegreatpyramid.org honlapon. Ők egyetértenek azzal, hogy haláluk után hamvaikat elhelyezzék azoknak a lezárt, 90 centiméter hosszú urnaelemeknek egyikében, amelyekből a piramis felépülne.

Ha valaki vallási vagy más okból nem kívánja, hogy elhamvasszák, még benevezhet a piramisba egy rá emlékeztető tárggyal, amely ugyanolyan betontömbbe kerül. Az egységár hamvak és emléktárgyak esetében egyaránt nagyjából ezer euró (260 ezer forint) lesz, örök időkre.

A bogarasnak tűnő ötlet elnyerte Rem Kolhaas, a nagy holland építész támogatását. Ő Miuccia Prada olasz divattervezőnővel együtt részt vesz majd a tervezésben. A piramis reményeik szerint nemcsak a holtakat, hanem az élőket is vonzani fogja: ebből a célból kiállítási épületekkel veszik körül. A kezdeményezők abban bíznak, hogy a világ különböző egyházai és vallási közösségei templomokat emelnek majd a piramis köré, és ez a komplexum ugyanúgy látogatók tömegét vonzza majd, mint Disneyland, továbbá a szolgáltatási szektor is fellendül.

Dessauban sokan úgy vélik, hogy a kezdeményezés olyan ösztönző hatással jár majd, mint az európai művészeti irányzatokat forradalmasító Bauhaus művészeti iskola a múlt század elején. Mások arra számítanak, hogy bejön a "Bilbao-hatás": a baszkföldi város turisztikai nevezetességgé vált azt követően, hogy 1997-ben felépült benne a Guggenheim-alapítvány új múzeumának különös, merész épülete.

Nierman és Thiel szerint Dessau polgármestere "nyitott a tervre", ám annak a nyugodt kerületnek a lakói, ahol a hamvpiramis emelkedne, óvatosabbak. "Volt, aki azt mondta, hogy nem akar a szomszédságában több millió halottat, mintha valamiféle hulladékról és nem emberek földi maradványairól lenne szó" - méltatlankodik Ingo Niermann.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását