2024. április 19. - Emma

Szintetikus vérlemezkék?

Traumás sérülések helyszínén alkalmazhatják a sürgősségi ellátásban a szintetikus vérlemezkéket tartalmazó injekciót, amely meggyorsítja a véralvadást, és elejét veszi a belső vérzéseknek - közölték amerikai kutatók.
2009. december 17. csütörtök 18:35 - HírExtra
Kifejlesztői szerint a polimerből készült mesterséges vérlemezkéket már engedélyezte az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala, az FDA.

A vérveszteség okozza traumás sérüléseknél a legtöbb halálozást, mert amíg egy kisebb vágásnál megfelelő a véralvadás, addig a komolyabb sérüléseknél gond adódhat a folyamatban. A vérzés lassítása ezért életfontosságú ilyenkor.

A Science Translational Medicine című szaklapban leírt eljárás különlegessége, hogy belső vérzések elállítására is alkalmas, illetve egyszerűsége miatt baleseti helyszínen is használható.

Erin Lavik, a Case Western University munkatársa kutatócsoportjával olyan nanorészecskéket fejlesztett ki, amelyek nagyon jól kötődnek a sérüléskor aktiválódott természetes vérlemezkékhez. A vénába fecskendezhető szer csökkenti a vérzési időt.

A szintetikus vérlemezkéket patkányoknál 20 másodperccel a sérülés után alkalmazva 23 százalékkal csökkent a vérzési idő. A kutatók szerint a mesterséges vérlemezkék 25 százalékkal gyorsabban hatottak, mint a rekombináns VII-es véralvadási faktor, melyet a sürgősségi osztályok most használnak a vérzések elállítására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását