2023. október 4. - Ferenc
Az elméleti és számításos kémia területén dolgozó 40 év alatti kutatók számára két kiemelkedő nemzetközi díj létezik, az IAQMS Medál és a WATOC Dirac Medal. Mátyus Edit, az ELTE Kémiai Intézet docense az első olyan kutató Európában, aki mindkét elismerést elnyerte, méghozzá más-más témában.
2023. július 14. péntek 10:42 - HírExtra

A két díj együttes elnyerése komoly nemzetközi elismerésnek számít azért is, mert a medálok jelölés és az IAQMS akadémiai tagok, illetve a WATOC vezetőségi tagok titkos szavazása alapján kerülnek odaítélésre. 

Az IAQMS (International Academy of Quantum Molecular Science) a molekuláris kvantummechanika kiemelkedő művelőit tömörítő, közel 100 fős tudós társaság, amely 1967-es alapítása óta 14 Nobel-díjast tudhat tagjai között. A szervezet minden évben medált ítél oda egy 40 év alatti kutatónak az elméleti és számításos kémia területén elért eredményeiért.

2023-ban a díjat Mátyus Editnek, az ELTE-n ERC kutatócsoportot vezető kémikusnak adományozták a precíziós spektroszkópia elméleti módszereinek fejlesztéséért, molekulák elméleti leírásáért a Born-Oppenheimer és nem-relativisztikus közelítéseken túllépve.

A bejelentésre a Pozsonyban megrendezett 17th ICQC (International Congress of Quantum Chemistry) konferencián került sor. A medált hivatalosan 2026-ban a következő ICQC kongresszuson, az új-zélandi Auckland-ben adják át, ahol Mátyus Edit kapcsolódó szakmai előadását is megtartja majd.

Mátyus Edit 2021-ben már megkapta a WATOC (World Association of Theoretical and Computational Chemists) társaság éves Dirac Medálját, az elismerést akkor többatomos molekulák és molekulakomplexek rezgési-forgási Schrödinger-egyenletének megoldására kifejlesztett módszeréért és ennek alkalmazásáért ítélték neki. 

A Dirac Medált évente egy, az elméleti és számításos kémia területén kiemelkedő eredményeket elért 40 év alatti kutatónak adományozzák, Mátyus Edit kitüntetésének átadására és szakmai előadására a következő WATOC kongresszuson, 2025-ben kerül majd sor.

Forrás: HelloSajtó
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását