2021. május 8. - Mihály

Elfogadhatatlan a Tubesre vezető út lezárása

Szollár Domokos szerint megdöbbentő és elfogadhatatlan a pécsi önkormányzatnak az a lépése, amely szerint sorompóval zárja le a Tubesre vezető utat.
2009. december 16. szerda 16:06 - HírExtra
A kormányszóvivő a szerdai sajtótájékoztatóján leszögezte: a Tubes tetején lévő honvédségi radarállomás megközelítésének megakadályozásával Pécs polgármestere az ország biztonságát veszélyezteti, szembemegy a jogszabályokkal, bírósági döntésekkel; ezzel a lépéssel súlyosan veszélybe kerül Magyarország biztonsága.
A Pécs szó hallatán nem jó hírek jutnak az emberek eszébe - fogalmazott Szollár Domokos utalva a pécsi vízközművel kapcsolatos történésekre, ahol - mint mondta - a polgármester szintén a jogszabályok "elég furcsa értelmezésével lépett fel". Hozzátette: most újabb kedvezőtlen hír érkezet Pécs felöl, "ott valami bűzlik".

Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely fideszes polgármestere szerdán jelentette be: sorompóval zárja le és őriztetni fogja a Tubesre vezető utat a pécsi önkormányzat, hogy megakadályozza a hegyre tervezett katonai radarállomás építését.

Hozzátette: tulajdonképpen annak a néhány héttel ezelőtt kihelyezett KRESZ-táblának akarnak érvényt szerezni, amely megtiltja a három és fél tonnánál nehezebb járművek behajtását. Ezt a korlátozást ugyanis a Honvédelmi Minisztérium (HM) gépjárművei rendszeresen megszegik.

Kiss Tibor, a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. cégvezetője azt közölte: az út a holding kezelésében van, azon a HM szolgalmi jogot gyakorol a hegy csúcsán álló katonai létesítmény működtetése érdekében. Az ottani feladatok ellátása azonban három és fél tonna súly alatti járművekkel is megoldható, ezek ki- és behajtását az őrök biztosítani fogják.

Páva Zsolt megjegyezte, hogy a sorompó kihelyezése és az őrzés azért most történik, mert értesüléseik szerint a radar generálkivitelezője péntekre tervezi a munkaterület átvételét, a cég az úthasználat ügyében már érdeklődött az önkormányzatnál.

Az ügy előzménye, hogy a Fővárosi Bíróság november 27-én jogerősen elutasította felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot. Ezzel a radar építése zöld utat kapott.

A civilek és Pécs önkormányzata a Legfelsőbb Bírósághoz fordult a döntés felülvizsgálatát kérve, ez azonban nem akadályozza az építkezés megkezdését. A HM a jogerős ítélet után közölte, hogy hamarosan folytatni kívánja a beruházást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását