2021. március 7. - Tamás

Tizenháromszoros vesecsere

Huszonhat műtéttel 13 súlyos állapotban lévő vesebeteg páciens kapott új szervet vesecserék segítségével az Egyesült Államokban.
2009. december 14. hétfő 19:20 - HírExtra
Az úttörő vállalkozás az eddigi legnagyobb láncadományozás - közölték a washingtoni Georgetown Egyetem kórházának illetékesei.

A vesére váró embereknek hozzátartozóik felajánlották ugyan a szervüket, amely azonban nem mutatott elegendő egyezést. Ezért folyamodtak a sebészek a cserékhez: a rokon felajánlja veséjét egy idegennek, amiért cserébe egy másik beteg hozzátartozójának egészséges és egyezést mutató veséjét kapja meg saját családtagja.

A 13-szoros csere komoly logisztikai szervezést igényelt, hogy mindenki számára megtalálják az ideális párt. Három altruisztikus, önzetlen donor is volt a 13-as láncolatban.
Azért, hogy édesanyja veséhez jusson, Hudgensék lánya az Otten házaspárból a feleségnek adományozta veséjét, innen a férj a Boyd család lányának ajánlotta fel veséjét, amiért cserébe Boyd apuka a Robbs házaspár nőtagjának adta az övét, akinek férje viszont egy baráti pár tagjának adományozta saját szervét, és így tovább.

A dominószerű szervadományozásban így összesen 13 donor és 13 recipiens vett részt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását