2024. április 25. - Márk

Edwin Moses a hátrányos helyzetűek gátjainak leküzdéséért harcol

A Laureus Sport for Good londoni székhelyű alapítvány azzal céllal jött létre, hogy a sport segítségével harcoljon a hátrányos helyzetű gyermekek körülményeinek jobbításáért. Az alapítvány egyik szervezete, a Laureus World Sports Academy, amelynek elnöke
2007. december 24. hétfő 15:15 - Hírextra
A L,Espresso című olasz hetilap ez alkalomból készített interjút Mosesszel, aki 1976-ban Montrealban, majd 1984-ben Los Angeles-ben nyert 400 gáton olimpiai bajnokságot, négy világcsúcsot állított fel, és 1976-1988 között uralta a sportágat 122 egymást követő győzelemmel. Ma 52 éves, két diplomája van, megreformálta Amerikában az atléták díjazási rendszerét, és ő volt az, aki elindította az első szúrópróba-programot a dopping ellen.

Edwin Moses az interjúban elmondta, hogy mindezeket az eredményeket azért tudta elérni, mert a családjában nagy követelményeket állítottak a gyerekek elé, a műveltség és a fegyelem alapvető fontosságúak voltak. A futás kezdetben a hobbija volt, mérnök akart lenni, és sikerült is neki megszereznie a diplomát. "A futásnál nem volt olyan nagy nyomás, mint más sportoknál, aki akart, sokat fejlődhetett. Akkor a fiatalok nem akartak mindenáron profik lenni" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy az olimpia forgatókönyve az ő ideje óta hogyan változott, így válaszolt: "Az én időmben hidegháború volt, mindent átpolitizáltak. Versengtünk Kelet-Németországgal, Oroszországgal. Terrorizmus akkor is volt: IRA, Vörös Brigádok... A moszkvai olimpia bojkottja azonban 1980-ban sok mindent megváltoztatott. A hivatalos ok az oroszok afganisztáni inváziója volt. Mindnyájan csalódottak voltunk. Elvesztettem az esélyt a montreali aranyérem megvédésére."
A volt sportoló szerint a pekingi olimpiát nem kell bojkottálni. Az első lépésnek a gazdasági kapcsolatok felfüggesztésének kellene lennie.

"Ön hozzájárult az atlétika szponzorálásának liberalizálásához, ez mit jelentett?" - kérdezte a riporter. Moses válaszában elmagyarázta, hogy az 1984-es olimpiával kezdődtek a nagy szponzorálások, a Coca-Cola, az IBM nagy összegeket ruháztak be. És ez megváltoztatta a sport arculatát. "A meggazdagodás perspektívája megszűntette a gentleman-magatartást, amely a sport alapelve, valamint azt a tudatot, hogy egy hagyomány részei vagyunk. Amikor futottam, ismertem elődeimet, technikájukat, tiszteltem őket. A mai atléták csak a keresetben gondolkodnak. Egyes 400-as gátfutók még azt sem tudják, hogy én ki vagyok" - mondta némi csalódottsággal Edwin Moses.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását