2024. május 14. - Bonifác

Indul a Pécs2010 projekt

A Pécsi Balett Chance Operation (Esély a véletleneknek) című előadásával nyitotta meg a Párizs Magyar Intézet (PMI) szombat este a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa évad alkalmából indított programsorozatát.
2009. december 13. vasárnap 15:11 - HírExtra
A Café de la danse (Kávéházi táncok) elnevezésű sorozatban kortárs, modern és klasszikus magyar táncegyüttesek rendhagyó módon mutatkozhatnak be a francia közönségnek: a PMI aulájában helyet kapó előadásoknál elvész a színpad és a nézőtér határa, a mozgásművészeket néhány méter távolságból minden oldalról körbeveszik a nézők.
Magyarország első modernbalett-együttesének darabja tisztelgés John Cage, valamint élet- és alkotótársa, Merce Cunningham művészete előtt, akik az ötvenes években dolgozták ki sajátos mozgásművészeti koncepciójukat. Az előadásban az improvizáció kap nagy szerepet: minden és mindenki – akár a nézők is – befolyásolhatják a darab alakulását - olvasható a kulturális intézet közleményében.

A PMI új sorozatának nyitóelőadását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa évadot előkészítő magyar delegációt a héten fogadták a francia kulturális minisztérium képviselői.

A küldöttséget vezető Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára, valamint tagjai – Passuth Krisztina művészettörténész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, korábbi kulturális miniszter és Sárkány József, a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatója – a PMI együttműködésével a pécsi rendezvénysorozat párizsi megismertetését, illetve a Pécs2010 egyik legfontosabb eseményének számító Nyolcak című kiállítást olyan jelentős francia partnerek bevonásával tervezi, mint a Pompidou Központ, a Petit Palais és a Párizsi Szépművészeti Múzeum (Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris). A delegációt a francia Kommunikációs és Kulturális Minisztérium, valamint a francia Múzeumok Igazgatósága egyaránt támogatásáról biztosította - tudatta a PMI.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását