2024. április 27. - Zita

Hetven éves a blues kiválósága

Hetvenéves Allen Toussaint, a New Orleans-i rhythm and blues egyik legtekintélyesebb zenésze, zeneszerzője, szervezője, hangszerelője és producere. Érdemeit néhány évvel ezelőtt azzal is elismerték, hogy bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé. New O
2008. január 13. vasárnap 18:25 - Hírextra

Nem fejezte be az iskolát, mert a zenészvilág sokkal jobban izgatta, profi muzsikus lett. Játszott többek között Shirley and Lee, Earl King együttesével, és közreműködött Fats Dominio lemezfelvételeinél.

Bár kétségtelenül kitűnő zongorista volt és nem is énekelt rosszul, zenészként soha nem ért el kiugró sikereket, lemezei iránt nem volt különösebb érdeklődés, noha több mint egy tucat albuma jelent meg.

Toussaint akkor vált sikeressé, amikor a hatvanas évek elején az akkor alakuló Minit kiadó szerződtette a session-koncertek és felvételek vezetőjévé valamint a kiadó szerzőjévé. Attól kezdve olyan világhírű művészekkel dolgozhatott együtt mint Irma Thomas, Lee Dorsey, Art és Aaron Neville, Al Hirts és Glen Campbell.

Producerként ő jegyezte többek között Dr. John, Elvis Costello, Joe Cocker, Etta James, Robert Palmer és a Neville Brothers felvételeit. A hetvenes évek közepén Marshall Sehornnal közösen megnyitotta Sea Saint nevű kiadóját New Orleansban, amelynél szívesen készítették felvételeiket a legjobb zenészek. Hangszerelőként olvasható a neve Paul Simon, Albert King és a Little Feat együttes lemezein.

Több szerzeménye - köztük a Brickyard Blues, a Working in The Coalmine, a Ride Your Pony - számos feldolgozást ért meg a legkülönbözőbb stílusú előadóktól. Olykor álnéven dolgozott.
A New Orleans Sound megteremtőjét éppen tíz évvel ezelőtt iktatták be a rock and roll halhatatlanjai közé a nem előadóművészek számára létesített kategóriában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását