2024. március 29. - Auguszta

Tízmilliárd dolláros álombevétel

Az észak-amerikai mozijegyeladások meghaladták a 2007-es rekordot és átlépték a tízmilliárd dolláros bevételi álomhatárt.
2009. december 10. csütörtök 12:57 - HírExtra
Míg két évvel ezelőtt 9,68 milliárdos kasszával zártak az amerikai és kanadai mozipénztárak, az elemzők szerint idén a recesszió is hozzájárult a bevétel növekedéséhez: sereglettek a nézők a megfizethető áron szórakoztató mozikba.

Jól indult az év a filmstúdiók számára: januárban rögtön átlépték az egymilliárdos bevételi küszöböt, amelyre eddig még nem volt példa. Az azóta eltelt időben, keddig bezárólag az észak-amerikai mozibajárók 9,67 milliárd dollárt hagytak ott a pénztáraknál és a boxoffice szakértők szerint szerdán lendült az összbevétel tízmilliárd fölé.

A kivételes eredmény az olyan sikerfilmeknek is köszönhető, mint a Transformers: A bukottak bosszúja, amelyre csak a hazai piacon 402 millió dollárért váltottak jegyet. A Harry Potter és a félvér herceg további 301 millióval járult hozzá a rekordhoz, az Újhold című vámpírrománc pedig már a 250 milliós bevétel körül jár.

Néhány alacsony költségvetésű meglepetésfilm is jócskán hozott a konyhára: a Paranormal Activity 107 milliós, a Másnaposok 277 milliós, a The Blind Side című - a múlt hétvégén a box-office csúcsára érkezett - sportdráma pedig eddig 131 milliós jegyeladást könyvelhetett el.

A rekordbevételt a jegyárak 28 százalékos emelkedése is segítette, az átlagos jegyár elérte a 7,46 dollárt.

Az összes eladott jegy mennyisége idén így is el fogja érni az 1,4 milliárd darabot. Ez az adat megerősíti a nézők mozi felé fordulását, hiszen az emelt árak ellenére is több jegy fogyott a 2008-as 1,34 milliárd darabnál.

A Hollywood.com elemzése azonban emlékeztetett, hogy a nézőrekordot továbbra is 2002 tartja, amikor 1,6 milliárd jegyet váltottak az észak-amerikai mozikba. A globális jegyeladások tekintetében 35 százalékos részesedésével az észak-amerikai a legnagyobb filmpiac - állapította meg a portál.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását