2024. május 3. - Tímea, Irma

A múzeum büszkesége árverési szenzáció

Moholy-Nagy László Földek című festménye még ott függ a Magyar Nemzeti Galéria falán az Újraértelmezett Moholy-Nagy kiállításon, mi több, a tárlat plakátján és meghívóján is ez a mű szerepel. Eközben már a május 10-i Erdész és Fiai aukció fő darabjaként t
2008. április 30. szerda 11:33 - Hírextra
Az 1926-ra datált, nemzetközi avantgárd kompozíció Moholy-Nagy László életművében is kiemelkedő helyet foglal el. A festő ekkor már Berlinben élt. Művei ebből az időszakból (csak úgy, mint a későbbiekből) alig lelhetők fel Magyarországon. Alkotásai külföldi múzeumok, gyűjtemények féltett kincsei. Műkereskedelemben itthon csak kivételes esetben lehet Moholy-Nagy képhez jutni. Míg a nagy külföldi aukciósházak, mint az egyetemes modern művészet egyik legelismertebb alkotóját, rendszeresen szerepeltetik kínálatukban, festmény-, grafikai- és fotóaukciókon egyaránt. A Földek kikiáltási ára 28 millió forint, s ezzel az aukció egyik legdrágább képe.

Mert ugyanennyit kérnek Czigány Dezső Provence-i tájáért. (A hazai aukciókon egyre többet adnak Czigány csendéleteiért és francia tájképeiért.) És Vaszary János színpompás Virágcsendélete is 28 millió forintról indul.

Nincs aukció Rippl-Rónai József mű nélkül. Ezúttal is megszerezhető egy, a herkulesfürdői kaszinót ábrázoló, 1901 körül készült olajkép 18 millió forintért.

Az avantgárd kedvelői örömmel fedezhetik fel az aukciós tételek között Kassák Lajos Kompozíció Z-vel című, 1923-as kollázsát, (6 millió forintról) és Mattis Teutsch János lélekvirágok-sorozatának két darabját (15 millió, illetve 6,25 millió forintról indítva).

A szentendrei kötődésű aukciósház kínálata természetesen a szentendrei iskola festőit és a városhoz kötődő alkotókat is felsorakoztatja. A mindössze 45 példányban készült Kép-Vers mappa neves költők versei által ihletett szitanyomatokat tartalmaz Barcsay Jenőtől, Korniss Dezsőtől, Szántó Piroskától, Egyed Lászlótól, Konok Tamástól és ef. Zámbó Istvántól. A gyűjtemény értékét a költők (Weöres Sándortól Vas Istvánig) aláírása is növeli.

Az aukción az Európai Iskola körének (Bálint Endre, Vajda Lajos és Vajda Júlia, Gyarmathy Tihamér, Marosán Gyula, Zemplényi Magda) alkotásai éppúgy megtalálhatók, mint a kortárs művészet képviselőié, így többek között Hencze Tamás, Keserü Ilona, Bak Imre, Barabás Márton, ef. Zámbó István, Szurcsik József és Wächter Dénes művei.

Az Erdész és Fiai aukciót május 10-én tartják a Néprajzi Múzeumban. A kiállítás május 4-től a Falk Miksa utca 10-ben, a Pintér Antik kiállítóházban tekinthető meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását