2024. április 29. - Péter

Adventi turnén a Breeze Gospel

Egy hét alatt négy magyar városban - Esztergomban, Szegeden, Pécsett és Budapesten - ad koncertet a Breeze Gospel, a klasszikus hangzások és eksztatikus gospel ritmusok "specialistája" - tájékoztatta a Jamboree Produkciós Iroda az MTI-t.
2009. december 9. szerda 17:32 - HírExtra
Az amerikai-holland tagokból álló énekegyüttes mindössze egy zongorakísérővel terjeszti az "igét". Zenéjük az afro és a keresztény vallás hangzásvilágának tradícióiból és ritmusaiból táplálkozik. A felemelő Oh Happy Day, vagy a meditatív hangulatú Now Behold the Lamb csak egy-egy példa a széles repertoárból.

A nyugaton jól ismert zenekar 2005 óta turnézik Magyarországon a cappella, valamint nagyzenekaros funky groovra épített műsorával. A vokalisták olykor amerikai templomokba varázsolják a hallgatóságot, máskor pedig dzsesszkoncertet idéznek a modern harmóniák.
A Breeze Gospel december 12-én Esztergomban kezdi adventi turnéját, majd 15-én Szegeden, 16-án pedig Pécsett lép fel. Budapesten, a Művészetek Palotájában december 17-én két alkalommal is a közönség elé lépnek.

A gospel (a főként az evangéliumok szövegein alapuló afroamerikai vallásos ének, a spirituálé erősen dzsesszesített formája) az 1960-1980-as években lépett ki a templomok falai közül színpadokra és koncerttermekbe. A dzsessz és a funky elemeit ötvöző műfaj külön zenei stílust teremtett, amely témájában ugyan nem tér el a keresztény szertartásokon énekelt daloktól, mégis vallástól függetlenül hallgatják a világ minden táján. Népszerűségéhez az is hozzájárult, hogy a fesztiválokat remek hangú énekesekből álló együttesek járják, a klasszikus, templomi hangulatot idéző kórusoktól a négy-öt fős vokálokig a legkülönfélébb összetételben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását