2024. április 25. - Márk

Opera Mátyás királyról

Mátyás királyról szóló operát mutatnak be kedden a Kolozsvári Magyar Operában; a Mattia Corvino című zenemű szerzője az olasz Ciro Pinsuti. Ez lesz az opera első magyar nyelvű premierje - mondta el Simon Gábor, a kolozsvári dalszínház igazgatója az MTI-ne
2008. október 27. hétfő 12:23 - Hírextra
A Verdi operáihoz hasonló stílusú mű 1877-ben került először színpadra a milanói Scalában, egy-két évig műsoron tartották, majd méltatlanul feledésbe merült a Mattia Corvino. A budapesti Millenáris nyolc évvel ezelőtti felavatásakor koncertszerű előadásban részleteket már előadtak belőle, a keddi lesz az első magyar nyelvű bemutató.

A partitúrát a kolozsvári előadást vezénylő Rózsa Ferenc találta meg mikrofilmen. A címszerepet két magyarországi tenor, Daróczi Tamás és Haramza László játssza felváltva. A női főszerepet, a morva fejedelem feleségét, Osvienát szintén ketten alakítják, Kele Brigitta és Jordán Éva. Az opera rendezője Demény Attila. A bemutató része a Reneszánsz Év kolozsvári rendezvényeinek.

A hamarosan megkezdődő kéthónapos színházi fesztivál miatt az idén csak kétszer láthatja a közönség Kolozsvárott Pinsuti operáját, de a tervek között szerepel, hogy Marosvásárhelyen is előadják a Mattia Corvinót.

A Kolozsvári Magyar Operában június óta egy másik Mátyás királyról szóló zeneművet is játszanak: A Mátyás a vérpadon című rockoperát, amelynek szövegkönyvét Csép Sándor és Venczel Péter írta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását