2024. március 29. - Auguszta

Különleges babák és kisvasutak

Antik babák, mackók, felhúzható fémjátékok, társasjátékok és számos egyéb különleges játék kerül kalapács alá december 18-án a bécsi Dorotheumban.
2009. december 8. kedd 11:03 - HírExtra
A világ legrégebbi és ötödik legnagyobb aukciós házában a történelmi játékok gyűjtői értékesebbnél értékesebb játékszerekre licitálhatnak.

Egyik különlegesség a díszkivilágítással és tizenhat gondolával rendelkező, kétszáz centiméter átmérőjű, működő óriáskerék, amelyet egy Märklin elektromos motor hajt. Az 1930-as években kézzel készült ritkaság kikiáltási ára 500 euró (137 ezer forint).

Az aukción kiemelkedő szerephez jutnak az 1890 és 1910 közötti időszakból származó babák. Közülük egy ritka, mázatlan porcelánfejű baba a becslések szerint legalább kétezer euróért (csaknem 550 ezer forintért) találhat gazdára. Ötszáz euró (137 ezer forint) a kikiáltási ára egy sötét színű, a Simon & Halbig német porcelángyár által készített babának.

Különösen érdekesek az eredeti ruhákba öltöztetett színházi babák, amelyek feje, kezei és lábai mázatlan porcelánból készültek - kikiáltási áruk 190 euró (52 ezer forint).
Háromszáz euróról (több mint nyolcvanezer forintról) indul a licitálás a tölgyfából készült, bársonnyal bevont, az 1870-es évekből származó babaszobabútorra.

Az árverésről természetesen a teddy mackók sem hiányozhatnak: egy megközelítőleg 1915-ből származó, 67 centiméteres példány kikiáltási ára 800 euró (220 ezer forint).

A kisvasutak között a Märklin játékgyár szerelvényei dominálnak. Az 1930-as évekből származó, Vörös Nyíl nevű gyorsmotorkocsit például 450 euróért (123 ezer euróért) kínálják eladásra. Az 1920-1930-as évekből származó gyűjteményben felbukkannak egyebek mellett banánszállító vagonok modelljei, óramű-meghajtású mozdonyok és egy igen ritka tengeralattjáró is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását