2024. április 19. - Emma

A borsmenta ereje

A borsmenta említésére a cukorka és a fogkrém jut mindenki eszébe. De azt tudta, hogy a borsmenta egy ősi gyógyszer, amelyet nagyon régen akkor szélesen alkalmaznak hasi bántalmak, hányinger kezelésére?
2009. december 1. kedd 15:13 - HírExtra
A növényből kinyert olaj sok összetevőből áll, de farmakológiai szempontból legfontosabb a mentol. Tanulmányokkal kimutatták, hogy a borsmenta olaj meglehetősen hatékonyan enyhítette az irritábilis bél szindrómát (IBS). Az IBS tünetegyüttese az alábbiakat foglalja magában: hasi fájdalmak és görcsök, puffadás, székrekedés és hasmenés. A betegség sajnálatosan a lakosság 5-20 százalékát érinti. Illóolajok segítségével a szindróma jól karbantartható, tünetei enyhíthetők .

Ennek egyik magyarázata az, hogy az olaj – főleg a mentol – blokkolja a kalcium-csatornákat, ennek hatására feloldja a "sima" izmokat a belek falain. Legutóbb Alex Ford, a McMaster Egyetem kutatója azt javasolja, hogy a borsmenta legyen az elsődleges ellenszer az IBS ellen.

A borsmenta átmenetileg enyhíti a rovarcsípés, ekcéma és egyéb sérülések, beleértve a kiütést és a szömörce okozta viszketést. A borsmentatea használható csecsemőkori szájpenészre szájvízként, de terhesség alatt is jó, különösen azon hölgyek számára, akik szeretnék elkerülni az erős gyógyszereket, mert csökkenti a hányingert és a hányást.
A borsmenta illóolaj sok hagyományos, olcsó,és széles körben elterjedt termék összetevője, mint például: fogkrém, szájvíz, rágógumi, leheletfrissítő, dohányhelyettesítő, köhögés- és izomfájdalom elleni különböző kenőcsök. A mentol serkenti az idegeket, amelyek a hideget érzékelik, így hűvös érzést kelt. A szájban is vannak ilyen hideget érzékelő idegek, ezért a mentolt tartalmazó termékek hűsítő ízűek.

A cikk folytatását itt olvashatja.
Forrás: napidoktor.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását