2024. május 4. - Mónika, Flórián

Örökléstan és tejital

Az érelmeszesedés, a szívinfarktus kockázatának csökkentéséhez vezethet egy ritka génváltozat, amelyet az Egyesült Államokban élő amish közösség tagjainál észleltek amerikai kutatók. A felfedezés alapján a gyógyszeripar az eddiginél hatásosabb vérzsírt cs
2008. december 12. péntek 19:20 - Hírextra
Ha valaki megiszik egy habos tejitalt, a vérzsír szintje alaposan fölugrik. Létezik azonban olyan egyén, akinek a génjei "segítenek" gyorsan eltávolítani ezt a zsírt, és így kisebb a kockázata annak, hogy elzsírosodnak a koszorúerei - állapították meg amerikai kutatók az amish közösség tagjai körében végzett vizsgálatokból, amelyek eredményeit a Science tudományos folyóirat legújabb számában ismertették.

Az amish közösség - amely nevét első vezetőjéről, Jacob Ammanról kapta - a XVII. században Európában szerveződött meg, majd a század végén az éhínség és az üldöztetés elől az Újvilágba menekült és mára az Egyesült Államok 22 államában hozott létre telepeket. Az amishok még ma is a 19. századi vidéki életmódot folytatják, nem élnek a modern kor vívmányaival: nem használnak gépkocsit és korszerű munkaeszközöket sem, egyszerű emberek, akik kétkezi munkával teremtik elő a megélhetésük alapjait, és csak zárt, kis társadalmukon belül házasodnak.

Az utóbbi miatt az amish-családokban halmozottan észlelhetők bizonyos génváltozatok, ezért a tudósok szívesen foglalkoznak ezek vizsgálatával. Ennek eredménye az a megfigyelés, ami az érelmeszesedés, a szívinfarktus kockázatának csökkentéséhez vezethet.

Toni Polin és munkatársai a közösség 800 felnőttjét vizsgálták. Az önkéntesek rövid időre jelenlegi életmódunk káros tényezői szerint éltek, például igen sós vagy zsíros ételeket fogyasztottak, ami hosszú távon betegségekhez vezet. Például tejturmixot itattak velük, ami 800 kalóriát és sok zsírt tartalmazott és hat órán keresztül óránként nézték, hogyan alakul egyik vérzsírnak, a trigliceridnek a szintje.

A vizsgált személyek nagy többségének a triglicerid értéke magasra szökött, de voltak olyanok, akiknek a vérében ennek a vérzsír változatnak a szintje alig változott. Kiderült, szervezetük génjei olyanok, hogy az egyik hatására a triglicerid gyorsan eltűnik a vérből. Ez a genetikai variáns a 800 személyből minden huszadikban volt jelen.

A legkorszerűbb technikával azt is megvizsgálták, hogy milyen mértékű a koszorúerek mésztartalma ebben a kis csoportban és a többi vizsgálati résztvevőben. A különös genetikájú emberek koszorúereiben elmeszesedést általában nem találtak, amiben szerepe lehet annak, hogy a vérzsír szintjük még zsírbevitel után sem emelkedik értékelhetően. Az régóta ismert, hogy genetikai okból a vérzsírok szintje igen magas lehet, ami korai érkárosodást okozhat. Az amishok körében végzett vizsgálat azt igazolja, hogy léteznek kifejezetten "érvédő" gének is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását