2024. május 19. - Ivó, Milán

Vitára alkalmas a rádiófrekvencia-pályázat

Egyhangú szavazással általános parlamenti vitára alkalmasnak találta a Sláger és a Danubius rádiók frekvenciájára kiírt pályázat körülményeit vizsgáló bizottság létrehozásáról szóló javaslatot az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága hétfőn Budapesten.
2009. november 30. hétfő 15:40 - HírExtra
A bizottság ülésén a javaslatot október 28-án beterjesztő Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője azt mondta, "az évtized legkomolyabb korrupciós botránya vagy annak lehetősége bontakozik ki szemünk előtt", amikor felmerül: az MSZP és a Fidesz pénzügyi-gazdasági háttéremberei megállapodtak egymással annak érdekében, hogy az egyik frekvenciát a bal-, a másikat a jobboldali párt által támogatott pályázók szerezhessék meg.

A liberális frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet: az egyik frekvenciát eddig birtokló társaság elnöke és alelnöke korábban arról nyilatkozott, hogy "egyik vagy mindkét párt képviselői (...) azzal fenyegették meg őket, hogy amennyiben nem adnak át tulajdonrészt a rádiótársaságból, (...) akkor el fogják veszíteni a frekvenciájukat". Miután a megfenyegetettek nem teljesítették a követelést, a gyanú szerint a pártok összeálltak két olyan rádiótársasággal, amelyek pályázatot nyertek annak ellenére, hogy benyújtott anyagaik formailag, illetve tartalmilag szabálytalanok voltak - közölte.

Répássy Róbert, az alkotmányügyi bizottság alelnöke hozzászólásában rámutatott: támogatja az indítványt, ha a vizsgálóbizottság nemcsak ezt a két esetet tárgyalja, hanem minden egyes pályázó pártkötődéseit, valamint azt is, hogy a Sláger és a Danubius szerződését korábban milyen körülmények között hosszabbították meg. Ezt a módosító javaslatot Kóka János elfogadta.

Hankó-Faragó Miklós SZDSZ-es képviselő arról számolt be, hogy úgy tudja: az érintettek hajlandók megjelenni a felállítandó bizottság előtt.

Kóka János egyéni képviselői indítványa tartalmazza: a Sláger és a Danubius frekvenciájára az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) által kiírt pályázat elbírálása során felmerült egyes pártkötődések és háttéralkuk szerepét vizsgáló bizottság tarthasson meghallgatásokat, kérhessen be az üggyel összefüggő iratokat, vehessen igénybe szakértőket. A testület működése elképzelései szerint legfeljebb 180 napig tartana.

Az ORTT október 28-ai döntése szerint az FM1 konzorcium és az Advenio Zrt. üzemeltetheti a következő hét évben a két országos vételkörzetű frekvenciát, amelyet november 18-án éjfélig a Sláger, illetve a Danubius rádió használt. A médiahatóság az MTI testületi forrásból származó információja szerint egyhangúlag határozott, miután az SZDSZ által delegált Tímár János nem vett részt a határozathozatalban, az ORTT elnöke pedig abban a körben nem szavazhatott.

Már október 28-án javasolta Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője, majd Pető Iván, a párt parlamenti képviselője a vizsgálóbizottság felállítását a rádiós frekvenciapályázatok elbírálása ügyében, de ezt az MSZP és a Fidesz akkor még nem támogatott. Ezzel egy időben az MDF kinyilvánította: a Sláger és a Danubius helyén Fidesz-MSZP "pártrádiók" alakultak.

Szalai Annamária, a Fidesz által delegált ORTT-tag a döntéskor úgy reagált: a legtöbbet kínáló induló nyert egy olyan pályázaton, amelynek egyetlen szempontja a vállalt koncessziós díj volt. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője két nappal a döntés után rámutatott: a parlament nem vizsgálhatja az ORTT döntéseit, mert "az független médiahatóság, döntései szuverének".

Bajnai Gordon miniszterelnök az ATV-ben október 28-án reményét fejezte ki, hogy szakmai, nem pedig politikai döntés született a rádiófrekvenciákról. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye október 29-én tudatta: Sólyom László államfő sajnálatosnak tartja, hogy "a frekvenciapályázatra a pártpolitikai alkuk árnyéka vetülhet".

Az ORTT elnöke, Majtényi László október 29-én lemondott posztjáról, mint mondta, ennek okai "a rádiós pályázat körül történtek" voltak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását